DNA | Caracatiţa finanţării campaniei din 2009

Data publicării:
dna_la_cnas_captura

Un dosar cu greutate, care vizează finanţarea campaniei prezidenţiale din 2009, este anchetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost pusă sub acuzare. Este bănuită că a instigat la strângerea ilegală de fonduri, pentru plata unor datorii din campanie. Sub acuzare a fost pusă şi Elena Udrea, care ar fi jucat rolul unui intermediar. Tabloul este completat cu un om de afaceri prosper, căruia i s-ar fi cerut mită, tot pentru finanţarea campaniei.

Ioana Băsescu a aflat de la procurori că este urmărită penal pentru că în 2009 i-ar fi cerut lui Silviu Wagner, fost director al unei companii cu capital de stat, să plătească anumite datorii din campania electorală, adică 419.000 de lei. Anchetatorii susţin că directorul a încheiat un contract fictiv cu o companie indicată de fiica fostului preşedinte al României. O parte din bani ar fi ajuns şi în conturile lui Francesco Giovani, fostul logodnic al Ioanei Băsescu, care i-ar fi folosit pentru a pleca în vacanţă în Cuba, spun procurorii. Traian Băsescu a anunţat cu o zi înainte de vizita Ioanei Băsescu la DNA că una dintre fiicele sale urmează să fie anchetată.

Traian Băsescu, fost preşedinte al României: „Am aflat că prin DNA este un mic grup de procurori care se jură că mă va face să cer custodia copilului, unuia dintre nepoţi. Adică îi va aresta părinţii.”

Şi Elena Udrea a petrecut ore bune în sediul DNA. Anchetatorii susţin că a jucat rolul de intermediar între persoanele care obţineau ilegal bani pentru campania electorală şi mai multe companii de publicitate stradală.

Alexandru Chiciu, avocatul Elenei Udrea: „Nu este cercetată pentru fapte de corupţie. Există o serie de contradicţii între descrierea situaţiei de fapt şi elementele care s-au decelat din audierea de către martorii pe care şi dumneavoastră i-aţi văzut.”

În dosar a fost pus sub acuzare şi fostul secretar general al ministerului Turismului, Gheorghe Nastasia. El ar fi cerut mită 900.000 de euro de la un om de afaceri care avea contracte de peste 20 de milioane de euro cu ministerul la care Nastasia lucra. Banii, potrivit DNA, ar fi ajuns tot în campania electorală din 2009.

Anchetatorii susţin că bani pentru campanie a strâns şi fostul preşedintele al Consiliului Judeţean Tulcea, Victor Tarhon. El ar fi cerut de la un alt om de afaceri 700.000 de lei. Toţi cei şase suspecţi din dosar au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri