PSD vrea să amâne până în vara lui 2017 concursul de director de şcoli

Data actualizării: Data publicării:
ecaterina andronescu agerpres_8988801

Comisia de învăţământ din Senat a introdus un amendament prin care amână până la vacanţa de vară din 2017 organizarea concursului de director şi director adjunct de şcoală. Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat că intenţionează să organizeze aceste concursuri în luna octombrie.

"Concursurile de directori sunt primele după opt ani. Ele nu bulversează sistemul. Ultimele concursuri pentru directori le-am avut acum opt ani, deci nu se poate spune că ne-am fi grăbit. Opt ani de zile a aşteptat sistemul ca să ajungem la implementarea unor măsuri care să arate profesionalism. Dosarele de concurs vor fi depuse electronic pe platforma informatică dedicată, în perioada 13 septembrie - 2 octombrie, potrivit Procedurii de înscriere electronică, disponibilă pe site-ul inspectoratului şcolar judeţean", a declarat pentru News.ro Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei.

Conform deciziei ministerului, proba scrisă va avea loc pe 12 octombrie. Interviul şi evaluarea CV-ului se vor desfăşura în perioada 17 octombrie - 17 noiembrie. Afişarea rezultatelor concursului este programată în data de 18 noiembrie, fiind urmată de o perioadă alocată depunerii contestaţiilor: 21-23 noiembrie.

Soluţionarea contestaţiior şi afişarea rezultatelor finale sunt prevăzute pentru intervalul 24 noiembrie - 9 decembrie 2016. Ultima etapă a concursului - validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar a rezultatelor finale şi transmiterea acestora la minister - este programată în data de 16 decembrie  2016.

PSD nu susţine demersul ministrului

Liderul deputaţilor PSD, Florin Pâslaru, a criticat intenţia ministrului Educaţiei, afirmând că programul organizării concursului este prea strâns şi că astfel, ar fi o încercare de a schimba directorii de şcoli pe alte criterii decât cele legate de profesionalism.

Motivele pentru care PSD nu susţine demersul ministrului sunt: calendarul propus este foarte strâns, metodologia organizării concursului a fost publicată abia pe 10 septembrie, în condiţiile în care concursul ar trebui să aibă loc pe 12 octombrie, tot pe 10 septembrie fiind şi publicată şi bibliografia pentru concurs.

O altă obiecţie este legată de faptul că înlocuirea directorilor după începerea anului şcolar ar afecta procesul de învăţământ şi continuitatea activităţii manageriale.

Amendamentul introdus în legea Educaţiei de Comisia de învăţământ din Senat

Comisia de învăţământ din Senat a introdus un amendament prin care amână până la vacanţa de vară din 2017 organizarea concursului de director şi director adjunct de şcoală.

Potrivit noului alineat introdus în art. 257 al Legii Educaţiei Naţionale, "Concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct se organizează numai după finalizarea semestrului II până la începutul noului an şcolar."

Amendamentul a fost introdus în Proiectul de Lege pentru modificarea art. 352 alin. (1) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 (PL nr. L352/2016). Modificarea a fost operată în Comisia de Învăţământ din Senat în data de 14.09.2016, în condiţiile în care proiectul de lege nu este trecut pe ordinea de zi a comisiei.

Raportul asupra modificării proiectului poartă semnătură Ecaterinei Andronescu, preşedintele Comisiei de Învăţământ din Senat, şi a secretarului comisiei, Dumitru Oprea.

Din informaţiile HotNews.ro, proiectul de lege va intra în Plenul Senatului luni. Senatul este camera decizională pentru acesta propunere legislativă.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri