Fraude cu bitcoin la Brașov

Data publicării:
bitcoin

Americani sărăciţi de un tânăr din Braşov. Mai exact, individul i-a lăsat fără monede virtuale în valoare de peste 50.000 de euro. Anchetatorii au dat de urma lui după mai multe percheziţii. Acum, bărbatul este arestat, iar trei complici de-ai lui sunt cercetaţi sub control judiciar.

Timp de aproape un an, tânărul din Braşov a reuşit să transfere, din mai multe conturi din SUA, bitcoin în valoare de 56.000 de euro, susţin procurorii. La acel moment, suspectul lucra la o firmă din Braşov care produce şi vinde pentru străini bancomate pentru schimbul monedei virtuale.

"A obţinut date ale mai multor portofele electronice. Ulterior, le-a transferat în sisteme informatice proprii, a reuşit să acceseze neautorizat aceste portofele electronice," explică proc. Cătălin Borcoman, procuror şef DIICOT.

Anchetatorii spun că ATM-urile de la care au fost accesate ilegal datele clienţilor sunt în Dallas. Complici la faptă au fost alţi trei români, care sunt cercetaţi sub control judiciar.

"O parte din datele obţinute au fost transferate altor suspecţi, însă aceştia nu au reuşit să producă fraude, ci doar au încercat să realizeze acces neautorizat şi au transferat neautorizat date," adaugă proc. Cătălin Borcoman, procuror şef DIICOT.

Specialiştii spun că acest tip de fraudă, cu date de identificare ale celor care deţin monede virtuale, este ca oricare altă infracţiune care implică operaţiuni cu informaţii personale.

"Angajaţii acestor firme, instituţii sau bănci sunt responsabili de aceste date şi bineînţeles că au acces la ele. Dacă angajatul care se supune acelor metode de securitate atestate internaţional ISO devine corupt sau rău intenţionat şi are un nivel de acces la date financiare personale, poate să le folosească," precizează Dan Ionescu, expert IT.

În astfel de situaţii, părţile vătămate sunt foarte greu de identificat, iar acoperirea prejudiciului cade, de obicei, în sarcina persoanei juridice ce administrează portofelul electronic. Singurul lucru pe care-l poate face titularul unui astfel de portofel este să-şi verifice cât mai des soldul.

Bitcoin, o monedă virtuală, este folosită în lume din 2009. Valoarea se poate schimba de la o zi la alta. De exemplu, în prezent este de aproape 5,200 de lei pentru un bitcoin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri