Gorghiu a semnat împreună cu omologul italian o Declaraţie comună privind punerea în aplicare a mandatelor europene de arestare

Data actualizării: Data publicării:
Gorghiu alaturi de Nordio
Alina Gorghiu a semnat împreună cu omologul italian, Carlo Nordio, o Declaraţie comună privind punerea în aplicare a mandatelor europene de arestare. Foto: Facebook / Alina Gorghiu

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a semnat, marţi, la Roma, o declaraţie comună cu omologul italian, Carlo Nordio, în vederea unei cooperări judiciare mai strânse în materie penală pentru aducerea în ţară a persoanelor condamnate şi care se sustrag executării pedepsei.

„Azi, la Roma, ne asumăm angajamentul de a lucra împreună pentru o cooperare judiciară mai strânsă în materie penală. În 2023, statul român a adus din Italia 120 de fugari. În 2024, până în prezent, au fost predaţi în ţară deja 24”, a scris Alina Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.

Ea a precizat că ministrul Carlo Nordio a dat asigurări cu privire la situaţia „inacceptabilă” ca persoanele condamnate corect într-o ţară membră UE şi deţinute în Italia să nu fie predate.

„Ori magistratura italiană găseşte o soluţie, ori depunem toate eforturile posibile pentru schimbarea legislaţiei”, a spus Nordio, potrivit sursei citate.

Gorghiu mai scrie că, prin declaraţia semnată marţi, va fi înfiinţat un grup de lucru dedicat îmbunătăţirii cooperării judiciare în materie penală, în special pentru punerea în aplicare a mandatelor europene de arestare şi recunoaşterea hotărârilor judecătoreşti.

„Vom elabora împreună un ghid de bune practici în materia aplicării mandatului european de arestare. Mulţumesc Excelenţei Sale Gabriela Dancău, ambasadoarea României în Republica Italiană. Alături de mine au fost: preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, Alina Corina Corbu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florin Florenţa, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Marius Voineag şi magistratul de legătură al României în Republica Italiană, Laura Ceh”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri