Grindeanu: Evaluarea Ministerului Public e făcută de cel care trebuia să o facă, nu de premier sau de preşedinţii Camerelor

Data actualizării: Data publicării:
161230_CONFERINTA_GRINDEANU_P_01_INQUAM_George_Calin
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Sorin Grindeanu a răspuns, joi, criticilor aduse evaluării făcute de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la activitatea Ministerului Public şi a DNA, afirmând că raportul a fost făcut de persoana care trebuia, „şi nu de către prim-ministru şi nici de către preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedintele Senatului sau preşedintele României”, potrivit News.ro.

161230_CONFERINTA_GRINDEANU_P_01_INQUAM_George_Calin
Foto: Inquam Photos / George Călin

Poate că e un lucru nou ca un ministru al Justiţiei să-şi permită să facă ce spune legea, să evalueze activitatea Parchetului General, a DNA şi a altor structuri. Uite că mai încercăm să aplicăm şi ceea ce scrie în lege, anume prerogativele pe care le are ministrul de a face aceste evaluări. E un lucru nou! E o evaluare făcută de cel care trebuia să o facă şi nu de către prim-ministru şi nici de către preşedintele Camerei, preşedintele Senatului sau preşedintele României. Conform legii, ministrul Justiţiei trebui să facă această evaluare şi a făcut-o”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, răspunzând astfel criticilor aduse evaluării pe care ministrul Justiţiei a prezentat-o miercuri.

Prim-ministrul a spus că ceea ce trebuie să facă Tudorel Toader, în perioada următoare, este ceea ce s-a angajat în momentul în care a acceptat să devină ministru, precizând că e nevoie de instituţii puternice şi de mecanisme care să funcţioneze dincolo de cine le conduce.

Important e ca aceste instituţii să lucreze şi să fie create sau îmbunătăţite mecanismele care să întărească lupta anticorupţie”, a precizat Grindeanu.

Referitor la declaraţiile liderului PSD, Liviu Dragnea, care a afirmat că „nu îşi asumă” raportul prezentat public de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la activitatea Ministerului Public şi a DNA şi că este „dezamăgit” de raportul acestuia, premierul a spus nu îşi „dă cu părerea despre părerea cuiva”.

Nu am discutat cu domnul Dragnea (…) Dar am auzit că domnul preşedinte Liviu Dragnea îşi va spune punctul de vedere la sfârşitul acestui proces de evaluare. Am văzut că a făcut acest lucru”, a spus Grindeanu.

Totodată, el a explicat că Guvernul este interesat ca instituţiile şi mecanismele care ţin de Justiţie să funcţioneze.

E mult mai important acest lucru decât dacă este o evaluare pozitivă sau nu, pentru că în acest fel ne împlinim ceea ce avem de îndeplinit prin MCV şi sunt lucruri la care ţin, care au fost, conform deciziei CCR, încălcate prin ceea ce a făcut DNA şi Parchetul General în acea speţă care au dus la această evaluare conform Constituţiei”, a mai spus premierul.

Preşedintele, PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că nu îşi asumă raportul prezentat public de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la activitatea Ministerului Public şi a DNA, comentând ironic că procurorii şefi ai celor două instituţii „tremură de frică” odată cu anunţarea mecanismului de verificare din partea Ministerului Justiţiei. Dragnea a mai spus că nu se pune problema demiterii lui Tudorel Toader, chiar dacă este „dezamăgit” de raportul acestuia, dar o decizie în acest sens urmează să fie luată de premierul Sorin Grindeanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri