Ialomiţa: Ginecolog condamnat la închisoare cu suspendare

Data actualizării: Data publicării:
Humanitarian Efforts Continue Following Devastating Super Typhoon
Foto: Gulliver/Getty Images

Un medic ginecolog de la Spitalul Municipal din Urziceni, judeţul Ialomiţa, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare şi plata unor despăgubiri în cuantum de 60.000 de euro, în solidar cu unitatea medicală şi cu o societate de asigurări, după ce un nou-născut a suferit o paralizie din cauză că doctorul nu a aplicat corespunzător protocoalele şi nu a încadrat sarcina în categoria de risc, scrie News.ro.

Humanitarian Efforts Continue Following Devastating Super Typhoon
Foto: Gulliver/Getty Images

Magistraţii Judecătoriei Urziceni au condamnat-o pe Ana Ioan, medic ginecolog la Spitalul Municipal Urziceni, la finalul unui proces care a durat 11 luni, la un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani. Aceasta a fost găsită vinovată pentru faptul că, în urmă cu trei ani, o fetiţă născută la maternitatea spitalului din Urziceni a suferit o paralizie de plex brahial, ca urmare a asistenţei medicale pe care mama a primit-o la naştere şi care a fost asigurată de către medicul în cauză.

Conform sentinţei publicate pe portalul instanţelor de judecată, Ana Ioan este obligată să plătească familiei copilului 10.000 de euro daune materiale şi 50.000 de euro daune morale, în solidar cu Spitalul Municipal Urziceni şi cu societatea Astra Asigurări, la care medicul avea încheiată o poliţă de asigurare.

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacat cu apel.

Ana Ioan a fost trimisă în judecată, în luna ianuarie a acestui an, de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni.

Conform anchetatorilor, ca medic principal obstetrică şi ginecologie în cadrul Spitalului Municipal Urziceni, Ana Ioan a acordat în perioada 26 - 31 ianuarie 2013 asistenţă medicală de specialitate une itinere în vârstă de 18 ani, care la internare prezenta simptomele declanşării naşterii.

”Prin conducerea neadecvată a travaliului şi nerespectarea standardelor comune recunoscute de comunitatea medicală a specialităţii, nou-născutul a suferit o vătămare corporală gravă. Din actele de urmărire penală a rezultat existenţa unei culpe medicale care s-a obiectivat în neefectuarea unor acte şi/sau proceduri obligatorii în raport cu situaţia pacientei: încadrarea corespunzătoare a sarcinii în categoria de risc, efectuarea unui set minim de investigaţii la internare, nedirijarea corespunzătoare a travaliului etc”, precizau anchetatorii într-un comunicat dat publicităţii la momentul trimiterii în judecată a medicului.

Conform aceleiaşi surse, rapoartele medico-legale au concluzionat că fetiţa născută sub îndrumarea medicului Ana Ioan are o paralizie obstetricală de plex brahial drept ”consecinţa asistenţei medicale la naştere de care mama a beneficiat la Spitalul Municipal Urziceni”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri