Ideea unei OUG privind amnistia şi graţierea nu e nouă. Cine a lansat-o în 2015

Data publicării:
statuie justitie_shutterstock_282701687
Foto: Shutterstock

Ideea unei ordonanţe privind amnistia şi graţierea preocupă actuala majoritate parlamentară de cel puţin trei ani. O primă propunere era lansată în spaţiul public încă din decembrie 2015, de către Florin Iordache.

Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună a povestit episodul la "Jurnalul de seară".

„Eram la o masă rotundă în Parlament cu cel puţin 30 de persoane de faţă şi Florin Iordache a intervenit spunând asta: o să discutăm cu noul ministru al justiţiei pentru a promova un proiect privind amnistierea şi graţierea.

Eu am intervenit atunci şi tv-urile au redat acest episod.

Am spus nu, în timpul mandatului meu acest lucru nu este prioritar şi nu înţeleg să mă preocupe acest lucru”, a spus Raluca Prună.

Întrebată ce părere are de faptul că la trei ani distanţă, Tudorel Toader a fost convins, Raluca Prună a declarat: „E foarte clar că trăim într-o societate împărţită în două.

Pe de o parte avem o clasă politică ce vorbeşte prin reprezentanţii ei despre clemenţă, toleranţă, despre hai, să sărbătorim Centenarul cu un moment zero în care toţi suntem graţiaţi, amnistiaţi şi toţi dansăm Hora Unirii.

Şi de partea cealaltă suntem noi, ceilalţi, cetăţenii, pentru că noi, cetăţenii, cei mulţi nu au dosare penale, suntem un procent covârşitor din populaţie care nu avem niciun dosar penal, care nu am avut niciodată şi care nu înţelegem asemenea acte de clemenţă care se fac cu o presiune incredibilă pe agenda publică.

Dacă dăm graţieri ce facem cu prejudiciile? Adică îi lăsăm pe oameni şi cu prejudiciile? Adică suntem clemenţi şi buni şi cu un suflet de creştin până la a-i lăsa pe cei care au fost condamnaţi şi nu au plătit prejudiciile, nu s-au recuperat prejudiciile, îi lăsăm şi cu 1, 2, 5, 10, 100 milioane de euro prejudicii aşa, pentru că noi suntem o societate bună?”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri