Premieră în SUA. Tatăl băiatului care și-a împușcat patru colegi în Michigan, găsit vinovat de omor pentru că i-a dat cadou arma

Data publicării:
James Crumbley
Tatăl băiatului care și-a împușcat patru colegi în Michigan, găsit vinovat de omor pentru că i-a dat cadou arma. FOTO: Profimedia Images

Tatăl unui licean american condamnat la închisoare pe viaţă pentru un atac armat în 2021, când a ucis patru elevi cu o armă primită cadou de la părinţi, a fost găsit vinovat de omor prin imprudenţă. În urmă cu câteva săptămâni, un verdict similar a primit și pentru mama adolescentului.

James Crumbley, 47 de ani, a fost judecat pentru rolul său în masacrul comis de fiul lui, Ethan Crumbley, în liceul său din Michigan (nordul Statelor Unite). Găsită vinovată la începutul lui februarie tot de omor prin imprudenţă, condamnarea lui Jennifer Crumbley, mama lui Ethan Crumbley, urmează să fie pronunţată pe 9 aprilie.

Părinţii au fost urmăriţi penal pentru omor prin imprudenţă ca urmare a neîndeplinirii obligaţiei legale de a controla acţiunile copilului lor, în vârstă de 15 ani la momentul faptelor. Ei riscă până la 15 ani de închisoare. Cazul împotriva familiei Crumbley este primul din justiția din SUA când părinții sunt acuzați de ucidere din culpă din cauza neglijenței care duce la atac armat comis de copilul lor.

La procesul ei, Jennifer Crumbley a mărturisit că soţul ei a adus, cu câteva zile înainte de masacru, un pistol Sig Sauer de calibrul 9 mm drept cadou de Crăciun anticipat. Ea a povestit că şi-a dus fiul la un poligon de tir a doua zi.

În ciuda convocării părinţilor la liceu în ziua tragediei - profesorii descoperiseră un desen "alarmant" pe masa lui Ethan Crumbley şi i-au sfătuit să-l ducă la tratament psihologic -, au plecat fără să-l ia acasă.

Minor la momentul faptelor, Ethan Crumbley a fost judecat ca adult şi condamnat în decembrie la închisoare pe viaţă fără posibilitatea eliberării anticipate. Adolescentul a pledat vinovat în octombrie 2022 că a adus la liceu pistolul cu 50 de gloanţe în rucsac şi că a deschis focul asupra unor elevi de liceu. El a ucis două fete şi doi băieţi cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani şi a rănit alţi şase elevi şi un profesor.

În faţa numărului de decese prin arme de foc implicând minori, presiunea creşte în Statele Unite pentru a pedepsi părinţii care permit, adesea din neglijenţă, accesul la aceste arme.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri