Instanţa supremă cere INML urgentarea expertizei în cazul lui Ioan Avram Mureşan

Data publicării:
ion 20avram 20muresan 20fiu 202572443 20mediafax 20foto 20andreea 20balaurea-36605

Completul de cinci judecători al instanţei supreme a reluat, luni, dezbaterea recursurilor făcute de procurorii DNA, de Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş, în dosarul în care foştii miniştri ai Agriculturii sunt acuzaţi de corupţie., arată Mediafax.

Ioan Avram Mureşan a fost adus la instanţă pentru a fi audiat de către judecători, însă acesta le-a spus că nu se simte capabil să dea o declaraţie coerentă privind faptele de corupţie de care este acuzat, din cauza stării sale de sănătate.

Avocata lui Ioan Avram Mureşan a le-a spus judecătorilor că, în ultima perioadă, după dispunerea efectuării expertizei medicale în cazul clientului său, acesta a fost plimbat sistematic la spitalele penitenciar Gherla, Jilava şi Rahova. Ea a precizat că după ce Ioan Avram Mureşsan a fost văzut de către medici, s-a dispus testarea lui şi în cadrul unor spitale civile, fiind programat în 20 şi 21 decembrie pentru a i se face teste cardiace şi la rinichi.

În acest context, instanţa a amânat judecarea cauzei pentru 14 ianuarie 2013, arătând că va solicita INML să grăbească finalizarea acestei expertize.

Măsură pentru a nu mai fi „plimbat pe drumuri”

Instanţa supremă a dispus trimiterea unei adrese la Institutul Naţional de Medicină Legală, prin care se va solicita efectuarea în regim de urgenţă, pe cât posibil, a expertizei medicale privind starea de sănătate a lui Ioan Avram Mureşan.

Judecătorii au arătat că fac acest demers pentru soluţionarea cu celeritate a recursurilor, ceea ce va face ca Ioan Avram Mureşan să nu mai fie plimbat pe drumuri.

La termenul din 5 noiembrie, judecătorii instanţei supreme au dispus efectuarea unei expertize medicale în cazul lui Ioan Avram Mureşan, admiţând astfel o cerere a avocaţilor, arată Mediafax.

Avocaţii lui Mureşan arătau că starea de sănătate a fostului ministru s-a degradat foarte mult, în special după moartea fiului acestuia, şi că acesta ar fi fost încadrat de medici la gradul trei de risc de infarct şi atac cerebral. Aceştia au cerut judecătorilor să nu-şi „asume moartea lui” şi să dispună suspendarea judecării procesului penal pe motiv de boală, precum şi efectuarea unei expertize medicale.

Instanţa a dispus această expertiză pentru ca medicii să stabilească bolile de care suferă Ioan Avram Mureşan, dar şi şi dacă acestea fac sau nu posibilă prezenţa lui la termenele din dosar.

În 9 noiembrie, fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, a acordat un interviu exclusiv pentru Digi24, în care a detaliat motivele pentru care cere să fie eliberat. Reporterul Digi24 Raluca Ciobanu a reușit să intre la spitalul penitenciar Jilava, unde a vorbit cu fostul ministru al Agriculturii.

Ioan Avram Mureșan susţine că are probleme mari de sănătate. De altfel, săptămâna aceasta a leşinat, cu câteva minute înainte să fie dus în faţa judecătorilor. Cererea de întrerupere a pedepsei se va judeca la Cluj-Napoca, iar până atunci, fostul ministru îşi cântăreşte şansele, în celula lui de la spitalul penitenciar Jilava.

Capetele de acuzare ale procurorilor

Fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureșan a fost condamnat definitiv la sfârșitul lui mai 2012, la șapte ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri și își ispășeste pedeapsa în penitenciarul de maximă siguranță Gherla, din Cluj.

În dosarul „Caltaboşul”, un complet de trei judecători al ICCJ i-a condamnat, în 14 februarie, pe foştii miniştri ai Agriculturii Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan la câte trei ani de închisoare cu executare şi pe Gheorghe Ciorbă la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Decizia a fost contestată la Completul de cinci judecători.

Ioan Avram Mureşan este judecat pentru complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, Decebal Traian Remeş, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, este acuzat de trafic de influenţă, iar omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, de cumpărare de influenţă, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Procurorii Parchetului Național Anticorupție au dispus, în 2003, începerea urmăririi penale faţă de Ioan Avram Mureşan, fost ministru al agriculturii şi alimentaţiei, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată: utilizarea defectuoasă a sumei de peste 28 miliarde lei reprezentând Fond de contrapartidă constituit din contravaloarea în lei a unui ajutor nerambursabil primit din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii, precum şi în legătură cu vânzarea pachetului de acţiuni a unor societăţi agricole la un preţ subevaluat şi a unei infracţiuni de luare de mită, constând în primirea unor sume de bani, prin intermediul altor persoane a unor sume de bani pentru a dispune acordarea cu prioritate a unor prime de export grâu şi porumb precum şi pentru facilitarea unor credite pentru achiziţionarea de produse agricole, conform unui comunicat datat pe 19 noiembrie 2003.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri