Instanța supremă dezbate procesele în care sunt judecați Dragnea, Tăriceanu, Oprea și Ponta

Data publicării:
colaj tariceanu dragnea oprea ponta

Noi termene în dosarele în care sunt judecați Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu, Victor Ponta și Gabriel Oprea sunt programate marți la Înalta Curte de Casație și Justiție, informează Agerpres.

Primul programat în instanță este președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în dosarul în care este judecat pentru mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului. La termenul anterior al procesului, au fost audiați ca martori Ioana Valmar, fosta soție a lui Tăriceanu, și Cristian Aparaschivei, fostul șofer al lui Remus Truică. După audierea acestora, președintele completului de judecată a anunțat că prințul Paul va fi audiat cu ajutorul unui interpret de limbă engleză.

Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016, fiind acuzat că a dat o declarație neadevărată atunci când a fost audiat ca martor în dosarul „Ferma Băneasa”.

Urmează dosarul în care președintele PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajarea a două membre de partid la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman.

Deși patru inculpați din acest dosar și-au recunoscut vinovăția, pentru a beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor, președintele completului de judecată Ștefan Pistol le-a respins acestora cererile de a fi judecați prin procedura simplificată.

161017_gabriel_oprea_DNA_26_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam/ Octav Ganea

Și fostul vicepremier Gabriel Oprea este așteptat marți la Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu cheltuirea unor sume din bugetul DIPI, respectiv achiziționarea unui autoturism Audi A8.

La termenul precedent al procesului, Oprea a cerut instanței sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate a articolului din Codul penal care reglementează infracțiunea de abuz în serviciu. De asemenea, avocatul unui alt inculpat a cerut ca jurnaliștii să nu mai aibă acces în sala de judecată, deoarece ar trebui ca audierea a nouă martori cu identitate protejată să fie făcută în ședință secretă.

160909_victor_ponta_02_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam/Octav Ganea

Un alt dosar programat marți la instanța supremă este "Turceni — Rovinari", în care sunt judecați fostul premier Victor Ponta și fostul senator Dan Șova. Procesul se află la stadiul audierii de martori, printre cei care au dat declarații în sala de judecată fiind Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Pont, precum și Dan Hosu, soțul fostului procuror-șef adjunct al DIICOT Georgiana Hosu. La o parte din audieri, jurnaliștii nu au avut acces în sala de judecată.

Victor Ponta nu a fost prezent la ultimele termene ale procesului, în timp de Dan Șova a obținut de la judecători sesizarea Curții Constituționale cu o excepție pe abuzul în serviciu.


Tot marți, la instanța supremă se judecă o cerere a procurorilor de redeschidere a urmăririi penale pe numele fostului președinte Traian Băsescu în dosarul „Flora”, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Judecătorii ar trebui să anunțe și sentința în dosarul în care fostul ministru al Energiei Constantin Niță este acuzat de trafic de influență.

În dosarul "Flora", Parchetul Capitalei solicită judecătorilor redeschiderea urmăririi penale pe numele fostului președinte Traian Băsescu pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Acest dosar a fost redeschis de procurori după ce omul de afaceri Cătălin Năstase, vicepreședintele Uniunii Arabilor din România, a depus o plângere pentru abuz în serviciu, în care îl reclamă pe Traian Băsescu pentru că ar fi retrocedat ilegal în 2003, pe vremea când era primar general al Capitalei, un teren de 40.000 de metri pătrați în zona Dămăroaia.

Traian Băsescu nu s-a prezentat în instanță la niciun termen al acestui proces.

Înalta Curte de Casație și Justiție ar putea da marți o primă decizie în dosarul în care fostul ministru al Energiei Constantin Niță a fost judecat pentru trafic de influență.

Constantin Niță este acuzat de DNA că, în cursul anului 2013, i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de UTI cu Primăria Iași.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri