INTERCEPTĂRI. Mihail Vlasov, despre Victor Ponta: Cine crede că-i un prostănac se înşeală amarnic

Data publicării:
mihail vlasov mediafax

Toate numele politicienilor apar într-o serie de discuţii telefonice avute de Mihail Vlasov cu subordonaţi de-ai săi de la Camera de Comerţ, de pe vremea când acesta conducea instituţia. Este vorba despre perioada în care acesta se pregătea să iniţieze, prin intermediul mai multor parlamentari, unii dintre ei arbitri în cadrul Curţii de Arbitraj Internaţional aflate în subordinea sa, un proiect de lege care prevedea ca Registrul Comerţului să treacă din subordinea Ministerului Justiţiei în subordinea Camerei de Comerţ.

Vlasov voia să aibă în subordine Registrul Comerţului şi se baza, susţinea el în interceptări, pe sprijinul mai multor parlamentari: al fostului deputat Mircea Grosaru, al copreşedintelui PNL Alina Gorghiu sau al lui Florin Iordache, deputat PSD. Alina Gorghiu şi Florin Iordache au dat deja declaraţii în acest dosar, în faţa procurorilor DNA, în luna februarie.

În mai multe din interceptările redate apar o serie de referiri la un personaj, Mona. Ulterior, acesta precizează într-o discuţie că este prieten cu Mona Pivniceru, la vremea respectivă ministru al Justiţiei şi cea care trebuia să dea un aviz asupra proiectului de lege care prevedea ca Registrul Comerţului să treacă în subordinea Camerei de Comerţ.

INTERCEPTĂRILE: 

 VLASOV MIHAIL: Crin o sa vină şi el. Dar vreau să-i spui lui VICTOR, vreau să spun ceva. S-a discutat aseară despre Registru. Ai înţeles?

INTERLOCUTOR: Îhî.

VLASOV MIHAIL: Eu am trimis-o, am trimis-o pe MONA (Mona Pivniceru, n.r.) la el. Şi a zis că-mi dă Registrul fără... că ăsta i-a spus, ştii? I-a zis: „Domn' ministru, am o problemă! Că eu sunt în relaţia asta cu Mişu de treizeci de ani. Ăsta mă omoară cu Registrul! A zis că i l-aţi promis, că ce fac eu cu Registrul ăsta?”. Şi el a zis: „Păi, i-l dau, că i l-am promis! Că am făcut şi o lege-n sensul ăsta şi i-l dau!”.


VLASOV MIHAIL: Am, am primit undă verde sa încep, să fac tot ce cred de cuviinţă, spre a capacita energii, oameni şi tot, absolut, ca să luăm Registrul. Chiar de la omul numărul unu! De la VICTOR.


VLASOV MIHAIL: Dragă, eu sunt la... la a treia promisiune făcută de prieteni din acelaşi spectru politic.

ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA: Atunci ştii ce înseamnă! Atunci ştii ce înseamnă. A treia promisiune. E clar.

VLASOV MIHAIL: O dată, Alianţa DA, după aia din PNL, prin TĂRICEANU şi acum prin PONTA.

ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA: Aşa că...

VLASOV MIHAIL: Da' asta nu înseamnă că tre' să renunţ. Nu, eu iau Registrul!

ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA: Măi, să ne înţelegem.

VLASOV MIHAIL: Ai înţeles?

ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA: Eu nu... eu nu ţi-am spus să renunţi. Eu ţi-am spus că trebuie folosit momentul. Şi părerea mea, proastă, este că nu ăsta e momentul.

VLASOV MIHAIL: Păi, tocmai pentru că... Trebuie folosit... Ăsta e momentul.

ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA: Da?

VLASOV MIHAIL: Ăsta e. Până se dezmeticesc. Ăsta e momentul. Lasă că ştiu eu mai bine care e momentul


VLASOV MIHAIL: Vroiam să te rog, poate-l rogi pe GEORGE...Tu, din partea ta, să mă lase ăştia de la B1 în pace. Se leagă de viaţa mea, în mod inutil, tot timpul.

VIOREL: Să văd, GEORGE cred că nu-i aici, o să vorbesc eu cu el, îl sun eu acum.

VLASOV MIHAIL: Te rog frumos!

VIOREL: Ştiu că era în Elveţia. Îl sun eu, nicio problemă.

VLASOV MIHAIL: A, ce-ai...

VIOREL: Nicio problemă.

VLASOV MIHAIL: Se leagă de mine.

VIOREL: Am...

VLASOV MIHAIL: Cu Registrul, cu ne-Registrul. Că...cu MONA, cu ne-MONA, că...

VIOREL: Da.

VLASOV MIHAIL: Sunt prieten cu MONA PIVNICERU, că... O mie de golănii de-astea şi că vreau să iau Registrul. De parcă vreau să-l iau să-l duc acasă şi... Nişte tâmpenii şi nu-mi face nicio plăcere s-aud cum...

VIOREL: Da, da, da, da.

VLASOV MIHAIL: Se-nhamă ăştia de mine.

VIOREL: E-n regulă, MIŞULE! Lasă că vorbesc şi...

VLASOV MIHAIL: Eu n-am răspuns nimic, nu răspund la nimeni nimic, dar... ca idee, aşa.

VIOREL: Da, da, da.

VLASOV MIHAIL: Să nu mai...

VIOREL: E-n re...

VLASOV MIHAIL: Au alte subiecte, nu sunt eu un subiect atât de important.


VLASOV MIHAIL: Şi-a zis: „Dar...”. Zice: „Fii atent! Fii atent! Că PONTA, vreau să-ţi spun, că-i mare coardă, în sens bun. Nu-i vreun prostănac”.

NICU: Da, da.

VLASOV MIHAIL: Nu-i vreun prostănac.

NICU: Nu, e dibaci. E dibaci.

VLASOV MIHAIL: Cine crede că... Cine crede că-i un prostănac se înşeală amarnic.

NICU: Nu, nu! Nu, nu!

VLASOV MIHAIL: Nu! E dibaci!

NICU: E curajos!


VLASOV MIHAIL: Aha! Auzi, ă...Vezi că mâine...Vorbeşte cu CRIN, pentru că mâine se vede CRIN cu el. Eu am fost la CRIN acum, m-a sunat şi m-a sunat la el, da?

OVIDIU: A, ai fost deja?

VLASOV MIHAIL: Am fost la CRIN şi-am vorbit, da.

OVIDIU: Îhâm. Îhâm.

VLASOV MIHAIL: I-am spus care-i problema: „Domnule, nu înţeleg ce se-ntâmplă!”. Asta-i o... e o chestie a... A cui e chestia asta? Adică... Ce înseamnă amânările, adică, când e să faci o chestie... Ce, fac pentru mine? Iau Registrul acasă, îl duc la mama? El vine înapoi acolo unde-i normal să vină. Şi vine conform legii, e corect, e drept, e adevărat, ce să mai fac? De toată... A sărit toată lumea asta de la B1 şi de la Evenimentul (Evenimentul Zilei, n.r.) şi de la România Liberă... Eu am crezut că chestia asta e o bilă albă pentru mine c-au sărit, da' văd că-i o bilă neagră. Că văd că Guvernul zice că... se gândeşte.


VLASOV MIHAIL: Dă-i telefon! „O iau s-o dau la alte...”. Ca să fie semnătura lui ultima sau să renunţăm la ea. S-o semneze VAINER, MIRCEA GROSARU...

FLORIN IORDACHE: Da.

VLASOV MIHAIL: ALINA GORGHIU.

FLORIN IORDACHE: Da, mă, să văd că...

VLASOV MIHAIL: Notează-ţi pe hârtie.

FLORIN IORDACHE: Da, mă, îi ştiu. Aşa!

VLASOV MIHAIL: Deci, GROSARU, VAINER...

FLORIN IORDACHE: Da.

VLASOV MIHAIL: ALINA GORGHIU...

FLORIN IORDACHE: Da. Da.

VLASOV MIHAIL: Ă...Tu!

FLORIN IORDACHE: Da.

VLASOV MIHAIL: Şi TONI, TONI GREBLĂ.

FLORIN IORDACHE: Păi, pe TONI nu-l mai am.

VLASOV MIHAIL: Nu-l mai ai, a plecat?

FLORIN IORDACHE: A plecat.

VLASOV MIHAIL: Păi, pune pe altcineva de la Senat, de-al no... Pe ION CHELARU.

FLORIN IORDACHE: Da.


Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov, într-un nou dosar de corupţie. Acesta este acuzat că i-a dat mită unui parlamentar, pentru ca acesta din urmă să promoveze un anumit proiect de act normativ.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, Mihail Vlasov va fi judecat pentru dare de mită.

Mihail Vlasov a fost trimis în judecată de DNA pentru că, în 26 februarie 2013, în calitate de preşedinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), i-a cerut unui deputat "să îi susţină interesele", prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat "Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului".

Solicitarea a fost formulată în contextul în care Mihail Vlasov îşi dorea adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerţ şi Industrie a României să poată prelua Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, potrivit rechizitoriului procurorilor.

"Scopul determinant al acestui demers legislativ îl reprezenta controlarea veniturilor obţinute din activitatea desfăşurată de Registrului Comerţului. În schimbul susţinerii proiectului de lege, Vlasov Mihail, în calitatea sa de preşedinte al Colegiului de conducere al Camerei Naţionale, i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, că îl va numi în funcţia de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României", precizează sursa citată.

Deputatul respectiv era membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, comisie permanentă competentă să avizeze propunerile legislative, înainte ca acestea să fie supuse votului în plen.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri