Kovesi îi refuză a treia oară pe parlamentari. Ministerul Justiției, sesizat

Data actualizării: Data publicării:
160504_kovesi_10_INQ_Octav_Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a refuzat din nou să vină la comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, la care era aşteptată luni. 

160504_kovesi_10_INQ_Octav_Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 12.10. Comisia parlamentară de anchetă va sesiza Ministerul Justiției în legătură cu refuzul șefei DNA de a se prezenta la comisie. Parlamentarii îi vor cere să răspundă în scris dacă a fost prezentă acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor. Propunerea făcută de Liviu Pleşoianu (PSD), privind depunerea unei plângeri penale, nu a fost supusă la vot.

Sesizarea Ministerului Justiţiei a fost votată cu şapte voturi „pentru” şi trei împotrivă.

Prima propunere făcută a fost cea a lui Liviu Pleşoianu (PSD), de depunere a unei plângeri penale.

Celălalt plan rămâne sfidarea evidentă a doamnei Kovesi, nu poate rămâne nesancţionată în termenii cei mai duri”, a spus el.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a spus însă că nu poate fi făcută o plângere penală dacă nu este indicată şi o infracţiune, solicitând ca Pleşoianu să spună care este infracţiunea pe care crede că şefa DNA a comis-o.

Pleşoianu a spus că acest lucru trebuie decis de cei care au redactat Regulamentul Comisiei, acuzând că acest for nu are suficiente instrumente la îndemână. „Am fost trimişi fără arme la luptă”, a afirmat el.

Nicolicea s-a arătat împotriva depunerii unei plângeri, cel puţin în acest moment. „Dacă este făcută se va termina ancheta după ce se termină Comisia. Comisia nu mai are decât 40 de zile. (...) Dacă e doar ca acţiune de pedepsire poate să fie sesizat Parchetul şi în ultima şedinţă a Comisiei. Obiectivul nostru principal este aflarea adevărului”, a spus el.

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu şi-a retras solicitarea de depunere a unei plângeri penale, nefiind susţinută de alţi parlamentari.

O altă propunere, făcută de PNL şi aprobată, a fost cea de solicitare de răspunsuri în scris de la Laura Codruţa Kovesi.

Să nu facem obiectiv din prezenţa doamnei Kovesi aici. Să-i punem câte întrebări vrem, să ne răspundă în scris dacă nu vrea să participe. Dacă alţii au putut să răspundă în scris, şi îmi aduc aminte că doamna Ana Maria Pătru nu a venit la comisie, nu cred că acum trebuie să aplicăm alt principiu, doar pentru că ne-am făcut o ţintă din a o aduce pe Laura Codruţa Kovesi aici”, a spus liberalul Dan Vîlceanu.

ACTUALIZARE 11:30 Laura Codruța Kovesi a trimis o nouă scrisoare - a treia - în care explică aleșilor de ce nu le va răspunde la întrebări.

Șefa DNA spune că nu se va prezenta pentru că nu deţine informaţii cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009 care să poată ajuta comisia în obiectivele ei.

"Având în vedere că nu am cunoştinţă şi nu deţin mijloace de probă referitoare la împrejurările şi cauzele în care s-au produs evenimentele supuse cercetării în cauza ce formează obiectul activităţii Comisiei, nu mă voi prezenta în data de 10 iulie 2017 - ora 11.30 la şedinţa Comisiei de anchetă", se arată în scrisoarea trimisă de Kovesi.

Este pentru a treia oară când şefa DNA refuză să vină la audiere în comisia de anchetă privind prezidenţialele din 2009.

Preşedintele Comisiei de anchetă privind prezidenţialele din 2009, Oana Florea, a anunţat ulterior că în şedinţa de luni se va lua o decizie cu privire la refuzul Laurei Codruţa Kovesi de a se prezenta la audieri, variantele luate în calcul fiind sesizarea Ministerului Justiţiei sau depunerea unei plângeri penale.

"Avem două posibilităţi. Una se referă la sesizarea autorităţii superioare (Ministerul Justiţiei - n.r.), cea de-a doua se referă la plângerea penală. (...) Faptul că unii sau alţii se prezintă sau nu nu trebuie să ne împiedice continuarea activităţii", a spus Oana Florea.

Ea a precizat că o decizie se va lua prin vot în şedinţa de luni. Şefa Comisiei a spus că ea nu va face o propunere, urmând să vadă care sunt sugestiile colegilor ei. Florea nu a comentat nici absenţa procurorului şef al DNA.

"(Refuzul - n.r.) nu mi se pare în niciun fel. Asta consideră dânsa, că nu trebuie să se prezinte", a afirmat Oana Florea.

 


Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 se reuneşte luni, de la ora 11.30, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, fiind aşteptată la audieri, după ce membrii comisiei i-au adresat o nouă invitaţie. Ea a refuzat de două ori să se prezinte la comisie. În cazul în care Kovesi nu va da curs nici acestei invitaţii, ar putea fi făcute plângeri la Ministerul Justiţiei şi la Parchet, scrie News.ro.

Preşedintele comisiei de anchetă, deputatul PSD Oana Florea, a declarat duminică, pentru News.ro, că, deocamdată, nu a primit niciun răspuns de la Laura Codruţa Kovesi cu privire la prezenţa sa la comisie.

„Nu, dar având în vedere că a fost week-end, dacă acest răspuns există, cel mai probabil luni dimineaţă o să-l avem”, a afirmat Oana Florea, întrebată dacă a primit vreun răspuns de la procurorul-şef al DNA.

Oana Florea declara, joi, că a fost făcută o propunere către biroul comisiei pentru invitarea Laurei Codruţa Kovesi pentru luni la audiere.

„A intervenit decizia CCR, care spune că, în baza principiului colaborării loiale între instituţii, persoanele care exercită o funcţie într-o instituţie publică care nu se află sub control parlamentar sunt obligate să vină. De aceea, cred că este datoria noastră să reiterăm această invitaţie”, a spus deputatul PSD.

Întrebată ce se va întâmpla dacă şefa DNA refuză şi de această dată să vină la comisie, Oana Florea a răspuns: „Vom face ceea ce spune legea şi regulamentul. Decizia va fi luată de toţi colegii prin vot. Fie vom înainta (...) către Ministerul Justiţiei o plângere, fie, dacă colegii consideră oportun, varianta domnului Pleşoianu. Deocamdată, avem în vedere invitarea doamnei Kovesi la comisie”.

Surse: Digi24, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri