Kovesi, declarații în premieră în procesul cu Antena 3

Data publicării:
codruta kovesi cab_02_INQ_Octav_Ganea
Foto: Inquam/ Octav Ganea

Laura Codruța Kovesi a luat cuvântul pentru prima dată la procesul pe care l-a intentat postului de televiziune Antena 3, jurnaliștilor Mihai Gâdea, Radu Tudor, Răzvan Savaliuc, Bianca Nae şi analistului Mugur Ciuvică, relatează Adevărul. Șefa DNA a declarat că ceea ce s-a întâmplat la emisiunea „Sinteza Zilei” din data de 19 iunie 2014 a făcut parte dintr-o „campanie de denigrare a unui magistrat” și că a fost vorba de un act jurnalistic defăimător „premeditat”, de pe urma căruia postul de televiziune a câștigat mulți bani.

codruta kovesi cab_02_INQ_Octav_Ganea
Foto: Inquam/ Octav Ganea

Ceea ce a fost expus publicului prin aceste emisiuni nu sunt simple judecăţi de valoare, ci acuze girate de jurnalişti. A fost o campanie de denigrare a unui magistrat. Putem vorbi de premeditarea actului jurnalistic defăimător. Acest tip de jurnalism a urmărit câştiguri financiare însemnate. Antena 3 a avut încasări colosale din publicitate. Principiul liberei exprimări este cumva proprietatea unor jurnalişti, a fost confiscat de jurnaliştii de la Antena 3? Atunci când ai o opinie diferită, eşti făcut mincinos? Mă întreb cât costă un cuvânt injurios. Avem o listă de preţuri? Suntem ca la piaţă? Faptul că exprim opinii publice nu dă dreptul nimănui să mă defăimeze”, a spus Laura Codruța Kovesi, potrivit Adevărul

Avocatul Antenei 3 a declarat că potrivit sondajelor, încrederea românilor în ea nu a scăzut după acea emisiune. De asemenea, avocatul a susținut că șefa DNA ar fi trebuit să iasă după emisiune și să aibă o reacție.

Ca magistrat, mi se interzice să comentez dosare penale. Mă pot doar adresa CSM sau instanţei de judecată, ceea ce am şi făcut. La acea emisiune nu a fost o critică simplă, a fost o defăimare. Dacă eu mă bucur de imagine bună, înseamnă că pot fi calomniată de dimineaţa până seara?”, a replicat procuroarea-șefă a DNA.

La ședința de judecată a fost și Răzvan Savaliuc, unul dintre jurnaliștii dați în judecată de Laura Codruța Kovesi. El a cerut magistraților să o oblige pe șefa DNA să îi plătească daune de 50.000 de lei. De asemenea, jurnalistul a a acuzat-o pe Kovesi că a folosit DNA „în scop personal”. 

Nu am făcut-o mincinoasă pe doamna Kovesi, i-am spus să termine cu minciunea privindu-l pe Traian Băsescu şi să-l cerceteze. Dacă eu am avut o opinie diferită, poate doamna Kovesi să mă facă mincinos? Laura Codruţa Kovesi este pasibilă într-o zi de pedeapsa pentru favorizarea infractorului. Laura Codruţa Kovesi nu are dreptul din poziţia pe care o are să să războiască cu presa. Doamna Kovesi a făcut acţiunea în instanţă în nume personal. De ce a folosit Biroul de Presă al DNA în scop personal? Acţiunea civilă a fost trimisă şi publicată la Hotnews.ro. Iar acea acţiune a fost redactată de câtre consilierul său personal, judecătoarea Dana Tiţian. Cum a putut doamna Laura Codruţa Kovesi să îşi pună consilierul personal să îi redacteze o acţiune?”, a spus Răzvan Savaliuc. 

Laura Codruța Kovesi a dat în judecată Antena 3, dar și pe mai mulți jurnaliști de la acest post de televiziune, în 2014. Șefa DNA a cerut și daune de 250.000 de euro, bani pe care dacă îi va câștiga, a anunțat că îi va dona. 

Șefa DNA a decis să depună plângerea ca urmare a unei emisiuni difuzate de postul Antena 3, în cadrul căreia s-au făcut mai multe afirmații neadevărate la adresa sa, afirmații legate de o presupusă sumă de bani primită de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

Bercea Mondial a spus când a fost adus la audieri în dosarul în care este implicat Mircea Băsescu, din duba Poliției, că i-a dat 2 milioane de euro șefei DNA, și tot atunci a rostit și numele Liviei Stanciu, șefa ICCJ.

Laura Codruța Kovesi a spus, săptămâna trecută, la Digi24 că atunci când i s-a cerut lui Bercea Mondial să scrie despre acest lucru el ar fi refuzat categoric.

Laura Codruța Kovesi a mai spus în plângerea depusă că s-au făcut afirmații și despre viața sa personală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri