Marii absenţi ai alegerilor locale

Data publicării:
radu-mazare-caiac-radumazare-ro

Sorin Oprescu, fostul primar general al Capitalei, a ieşit brusc din viaţa politică spre sfârşitul celui de-al doilea mandat. Arestat preventiv pentru acuzaţii de luare de mită, spălare de bani şi abuz în serviciu, a fost trimis în judecată anul trecut. Aflat sub control judiciar, după o perioadă de arest la domiciliu, Sorin Oprescu şi-a reluat activitatea de medic chirurg la Spitalul Universitar. Şi chiar dacă legal avea voie să candideze, nu a făcut-o.

Primar al Sectorului 2 din anul 2000, Neculai Onţanu se pregătea pentru o nouă candidatură, dar DNA l-a împiedicat să intre în competiţia electorală. Procurorii l-au acuzat că ar fi luat mită de la o persoană pe care a ajutat-o să obţină dreptul de proprietate asupra unui teren de 80.000 de metri pătraţi din Sectorul 2. După 16 ani în fotoliul de primar, Neculai Onţanu a urmărit din spatele gratiilor alegerile din 5 iunie. Arestat preventiv, el a votat cu ajutorul urnei mobile.

Şi Primăria sectorului 1 a fost călcată de oamenii legii. După trei mandate la şefia instituţiei, Andrei Chiliman nu a mai intrat în cursa electorală. Anul trecut, el a fost reţinut pentru luare de mită, iar acum se află sub control judiciar. Este cercetat pentru fapte de corupţie în trei dosare, în timp ce al patrulea a ajuns pe masa judecătorilor. Procurorii îl acuză că ar fi atribuit contracte cu dedicaţie şi, în schimb, ar fi primit 10 la sută din valoarea lor. Andrei Chiliman s-a prezentat la urne ca simplu alegător.

Radu Mazăre a stat 16 ani la cârma Constanţei şi ar fi candidat şi pentru al cincilea mandat, dacă procurorii DNA nu l-ar fi pus sub acuzare în nu mai puţin de trei dosare penale, pentru retrocedări ilegale, luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese. Aflat sub control judiciar, Radu Mazăre a optat pentru discreţie în ziua alegerilor.

Celebrul primar al Iaşului, Gheorghe Nichita, care şi-a pierdut funcţia ca urmare a unor anchete DNA a fost absent de pe listele de la alegerile locale din acest an. După 12 ani petrecuţi în fotoliul de primar, a fost acuzat, anul trecut, că s-ar fi folosit de poliţiştii locali pentru a-și spiona amanta și că ar fi luat 70 de milioane de lei de la un om de afaceri în schimbul unui contract cu municipalitatea. Cu acordul procurorilor, după locale, Gheorghe Nichita a intrat în fostul lui birou, sigilat încă de la începutul anchetei, pentru a-şi strânge ultimele lucruri.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, s-a aflat în ziua alegerilor în Spitalul Penitenciar Poarta Albă. Problemele de sănătate au devenit cunoscute odată cu cele pe care le are cu justiţia. Adică în 2014, când Nicuşor Constantinescu a fost acuzat de abuz în serviciu, conflict de interese şi plăţi ilegale din fonduri publice.

Tudor Pendiuc a fost ales primar în 1992 şi a rămas la şefia primăriei Piteştiului pănă în 2014, când a fost acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu. Fostul edil a sperat să se întoarcă în locul care l-a consacrat, dar ziua de 5 iunie i-a arătat că a pierdut încrederea alegătorilor. Doar 11600 de oameni l-au mai votat.

Nici fostul primar al Bacăului, Romeo Stavarache, nu a reuşit să îşi ducă cel de-al treilea mandat până la capăt. Anul trecut, el a fost condamnat în primă instanţă la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Apoi DNA l-a trimis în judecată şi pentru luare de mită. Asta nu l-a împiedicat să candideze ca independent la alegerile locale de acum. A obţinut doar 10,4% din voturi.

Aristotel Căncescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Braşov, a fost arestat prevenitv în 2014. A fost acuzat de cinci fapte de corupţie, a stat cinci luni după gratii, apoi a fost plasat în arest la domiciu, iar ulterior sub control judiciar.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri