Ministrul justiției amână anunțarea rezultatului evaluării procurorilor-șefi

Data actualizării: Data publicării:
tudorel toader govro

Ministrul Justiției a amânat termenul anunțat pentru prezentarea evaluării făcute procurorului general şi procurorului-şef al DNA cu două zile. Tudorel Toader a declarat că luni se va întâlni cu ambasadorul SUA în România și apoi va pleca la Bruxelles, motiv pentru care doar miercuri va anunța concluziile evaluării. 

tudorel toader govro

ACTUALIZARE 11:05 Premierul Sorin Grindeanu a declarat luni că se așteaptă să aibă raportul de evaluare a ministrului justiției înainte ca el să devină public. „Mă aștept să am această evaluare, ceea ce e normal, fără a interfera în vreun fel, nu e rostul meu și îmi mențin această opinie. Mă aștept ca înainte de a fi făcută publică această evaluare să iau act de ea ca și șef al Guvernului”, a declarat premierul Sorin Grindeanu. El a precizat însă că nu a stabilit o întâlnire cu ministrul justiției, dar probabil că va avea loc azi sau mâine.

ACTUALIZARE 08.50: Ministrul Justiției a declarat că peste două zile va prezenta rezultatele evaluării procurorului general al României, Augustin Lazăr, și procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. 

Am făcut evaluările. Cele 14 zile s-au împlinit aseară. Voi proroga termenul cu două zile. Pentru că am fost la Bruxelles, azi voi avea o întrevedere cu ambasadorul SUA și apoi voi pleca din nou la Bruxelles. Miercuri, la prânz, voi organiza o conferință de presă, vă voi invita și vă voi da toate amănunte”, a spus ministru.

Ministrul nu a dorit să spună dacă s-a întâlnit cu șefa DNA. La insistențele reporterilor, Tudorel Toader a declarat că „nu este un secret”, dar că el a anunțat o procedură și abia la final va da toate răspunsurile.


În urmă cu două săptămâni, ministrul Justiţiei a declarat, iniţial la Antena 3, apoi într-o conferinţă de presă, că a demarat procedurile pentru evaluarea, din punct de vedere managerial, a lui Augustin Lazăr, procuror general al României, şi a Laurei Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA.

Procedura, deşi anunţată din punct de vedere tehnic acum două săptămâni, a fost învăluită în mister. Ministrul a refuzat să spună dacă şi cine sunt procurorii desemnaţi pentru a face evaluarea sau ce anume a discutat cu procurorul general (a avut loc o întâlnire imediat ce s-a demarat evaluare). În ceea ce o privește pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, presa nu a avut informații despre o eventuală întâlnire de evaluare cu ministrul.

Ministrul Justiţiei se întâlneşte, luni după-amiază, cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm.

Pe de altă parte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara, la Antena 3, că îl va sprijini pe ministrul justiţiei, Tudorel Toader, indiferent ce decizie va lua cu privire la activitatea Codruţei Kovesi la şefia DNA şi a procurorului general, Augustin Lazăr. Numai că abordarea acestuia trebuie să fie „cinstită, bine argumentată şi corectă”, a precizat liderul social-democrat.

„Eu îl voi sprijini indiferent de ceea ce va transmite, doar cu o singură condiţie: dacă abordarea lui va fi cinstită şi bine argumentată, indiferent ce propunere sau ce evaluare va prezenta publicului, pentru că dumnealui a spus la dumneavoastră în emisiune că va face o evaluare”, a afirmat liderul PSD, întrebat ce aşteaptă de la ministrul justiţiei, în condiţiile în care luni expiră termenul pe care l-a anunţat pentru evaluarea activităţii lui Augustin Lazăr şi a Laurei Codruţa Kovesi.

„Din partea mea va avea susţinere şi din partea PSD. Aştept să văd cu ce evaluare iese. Nici nu am vrut să îi dau idei, cine ştie, să zică cineva că îi sugerez”, a declarat Liviu Dragnea, citat de News.ro. 

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, săptămâna trecută, că finalul verificărilor la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi DNA se apropie şi că în termenul stabilit va comunica concluziile şi argumentele care au dus la acestea. Tudorel Toader a mai spus, referitor la declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis că este optimist în ceea ce priveşte aceste verificări, că şi el este „optimist în statul de drept”.

Întrebat care sunt motivele evaluărilor făcute de Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader a spus că, potrivit Constituţiei, „Ministerul Public îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei".

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 12 martie, că va discuta cu procurorul general Augustin Lazăr şi, separat, cu procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, considerând că s-a încălcat legea, conform deciziei Curţii Constituţionale, şi a dat de înţeles că nu exclude nici varianta ca cei doi să demisioneze până atunci. Tudorel Toader a mai spus că va face o analiză a activităţii Ministerului Public în două săptămâni, urmând să ia în acel moment o decizie finală, inclusiv privind revocarea celor doi procurori generali.

Ulterior, în 13 martie, ministrul justiţiei a afirmat că nu le-a sugerat procurorului general al României şi procurorului-şef al DNA să îşi dea demisia, ci a invocat o instituţie care există în Codul Muncii, precizând că oricine poate să îşi dea demisia şi că nimeni nu este obligat să muncească împotriva voinţei lui. 

Ministerul Justiţiei a precizat că ministrul are dreptul şi obligaţia de a verifica eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către procurorul general şi procurorul-şef al DNA, potrivit legii privind organizarea judiciară.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu crede că cel care o poate face din punct de vedere legal va solicita revocarea procurorului general şi a şefei DNA. Preşedintele a spus în mai multe rânduri că este „foarte mulţumit” de procurorul general şi de procurorii-şefi ai DNA şi DIICOT. Întrebat pe ce se bazează când face aceste afirmaţii, preşedintele a răspuns: „Pe informaţii”.

„Nu există niciun demers în sensul revocării. (...) Haideţi să aşteptăm evaluarea", a îndemnat Iohannis.

În 15 martie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întâlnit cu procurorul general, Augustin Lazăr, anunţând că au fost discutate „aspecte privind activitatea instituţională a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

Procurorul general al României declara, la rândul său, că ministrul justiţiei nu i-a cerut demisia la întâlnirea pe care au avut-o, iar discuţia a fost „foarte clarificatoare şi pozitivă, ceea ce este un fapt bun”. 

Conform procedurii legale, ultimul cuvânt într-o eventuală revocare a procurorilor-șefi îl are președintele Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri