MJ: Sistemul ECRIS este susceptibil de a fi manipulat prin acţiunea umană

Data publicării:
dosare 20instanta 20mediafax-55903

Administratorul din punct de vedere tehnic al sistemului de repartizare a dosarelor, ECRIS, Ministerul Justiţiei a transmis miercuri un comunicat de presă cu privire la funcționarea acestui sistem.

Din datele existente în spaţiul public referitoare la ancheta DNA care vizează mai mulţi magistraţi din cadrul Tribunalului Bucureşti, nu rezultă că încălcarea regulilor privind repartizarea aleatorie este cauzată de anumite deficienţe ale sistemului ECRIS”, a transmis Ministerul Justiției.

Acest sistem, ca şi orice alt sistem informatic în care se operează prin introducerea de date şi/sau completarea de câmpuri, este susceptibil de a fi manipulat prin acţiunea umană, dacă aceasta este exercitată cu rea credinţă”, se subliniază în documentul MJ.

Potrivit MJ, toate modificările la configurările care se pot face la parametrii ce ar putea afecta repartizarea aleatorie sunt observabile la o verificare a sistemului. „O parte din aceste modificări, însoţite de motivări, se regăsesc şi în diverse registre ţinute la nivelul instanţei, iar concordanţa dintre datele înregistrate scriptic şi operaţiunile efectuate în sistemul ECRIS poate fi verificată de către Inspecţia Judiciară”, precizează reprezentanții MJ.

Și ministrul Mona Pivniceru a declarat miercuri că repartizarea dosarelor nu poate fi viciată în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului, dar nu şi în ceea ce priveşte utilizarea acestuia de către factorul uman.

„Nu. Sistemul electronic, nu, dar manipularea lui, dacă este făcută cu rea-credinţă, probabil că există posibilitatea aceasta. Dar se găsesc corective la atitudini de acest fel. Am înţeles că deja CSM a dispus o inspecţie judiciară şi, în urma rezultatelor Inspecţiei, vedem dacă persoanele care utilizează sistemul au agresat realitatea repartizării aleatorii sau este un viciu de sistem. Din ştiinţa noastră, nu ar fi un viciu de sistem până la acest moment”, a spus Mona Pivniceru.

CSM a cerut Inspecției Judiciare verificări

Precizările MJ vin după ce, marți, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la solicitarea președintelui, a cerut verificarea modului în care sunt repartizatecătre completele de judecată dosarele la Tribunalul Bucureşti.

Președintele CSM Oana Schmidt Hăineală a propus plenului CSM să înainteze o solicitare Inspecției judiciare pentru a se demara verificări ale sistemului informatic de la Tribunalul București, la mai puţin de o săptămână după ce două judecătoare de la această instanță, Viorica Dinu şi Antonela Costache, au fost arestate pentru că ar fi cerut mită în schimbul unor soluţii favorabile, în dosarele pe care le judecau.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Cine este Emanuel Pârvu, regizorul filmului “Trei kilometri până la capătul lumii”. Pelicula a fost inclusă...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) P Diddy isi cere scuze dupa publicarea unei inregistrari video in care isi loveste fosta iubita. “Am...