Modificarea Codurilor penale. Cazuri celebre care ar fi rămas nerezolvate

Data actualizării: Data publicării:
vitalie proca

Comisia specială condusă de Florin Iordache reia mâine discuţiile pe amendamentele care vor schimba radical Codurile penale. Modificările nu sunt văzute deloc cu ochi buni de procurori - secția dedicată din CSM, dar și marile parchete avertizează că aceste schimbări vor avea efecte devastatoare asupra combaterii criminalității. Procurorii criminaliști din București au mers mai departe și au dat cazuri concrete, acum rezolvate definitiv, dar care nu ar fi fost niciodată soluționate dacă modificările erau în vigoare la momentul faptelor.

Procurorii Parchetului Bucureşti atrag atenţia că„ modificarea articolelor 97 și 139 din Codul de procedură penală va face imposibilă folosirea în procese a înregistrărilor camerelor de supraveghere amplasate în zona comiterii faptelor penale”.

Primul exemplu dat de anchetatori: atacul armat din cartierul Vitan, din 2012.

La acea vreme, o probă importantă pentru capturarea lui Vitalie Proca, cel care s-a dovedit a fi un asasin plătit care a acţionat şi în alte ţări, au fost imaginile surprinse în seara atacului de mai multe camere de supraveghere din zona unde s-a petrecut atacul. Vitalie Proca execută în prezent 23 de ani în închisoare.

Un alt caz instrumentat pe baza imaginilor surprinse de camere de supraveghere, de data aceasta din Centrul Vechi, a fost cel al incendiului de la un restaurant de acolo menit să ascundă o crimă. S-a întâmplat în 2014, iar autorul a fost și el condamnat definitiv între timp”, relatează Andreea Georgescu, reporter Digi24.

În același an, 2014, procurorii au identificat, cu ajutorul unor imagini captate de camerele de la mai multe firme şi instituții din București, autorul a opt violuri ale căror victime au fost copii.

În aşteptarea dezbaterilor din Parlament, procurorii continuă campania începută pe o reţea de socializare odata cu apariţia amendamentelor. Magistraţi din mai multe zone ale ţării descriu, în postări publice, efectele modificărilor în situaţii ipotetice - obligaţia de a îi anunţa pe suspecţi de intenţia de a face percheziţii sau, în alte cazuri, lipsa protecţiei pentru victimele unor infracţiuni precum traficul de carne vie.

Fostul membru CSM Cristi Danileţ a anunţat, tot pe Facebook, că, de luni, judecători şi procurori din mai multe judeţe vor protesta în faţa instanţelor şi parchetelor unde activează.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri