Raportul Inspecției Judiciare pe tema controlului la Parchetul General intră în discuția CSM

Data publicării:
csm

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii va discuta, marţi, raportul Inspecţiei Judiciare privind controlul făcut la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la solicitarea ministrului Tudorel Toader, informează News.ro.

Şedinţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii are loc începând cu ora 12.00.

În urmă cu o săptămână, Inspecţia Judiciară a anunţat că în 9 noiembrie a trimis Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii „raportul având ca obiect eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi respectarea normelor procedurale şi regulamentare de către procurorii şi personalul auxiliar de specialitate din cadrul parchetului”.

Controlul la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a avut loc în perioada 4 - 29 septembrie, iar echipa care a făcut verificările, vizând activitatea din 2016 şi din primul semestru al acestui an, a fost formată din opt inspectori judiciari.

Controlul Inspecţiei Judiciare a fost declanşat în baza unei cereri trimise în 19 iunie de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a solicitat controale la DNA şi la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, motivând că la cele două instituţii nu au mai avut loc verificări de zece ani.

În cazul DNA, raportul Inspecţiei Judiciare a fost trimis Secţiei pentru Procurori a CSM în 5 octombrie, fiind deja discutat în secţia CSM.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, săptămâna trecută, că va lua o decizie în urma controlului Inspecţiei Judiciare la Direcţiei Naţională Anticorupţie „sigur anul acesta”.

„Am cerut controlul, Inspecţia a efectuat cele două controale, au făcut rapoarte, cel de la DNA are cinci sute şi ceva de pagini. Este obligaţia mea nu numai morală, ci şi legală, ca ministru, să valorific rezultatele raportului de control. Eu nu pot să mă fac că nu s-a întâmplat nimic, eu nu pot să dau raportul la o parte şi să ne vedem pe viitor, ne vom vedea de treabă, dar nu pot să neglijez acel raport pe care să îl valorific şi cu un rezultat pe care să îl prezint public, indiferent care va fi el. Indiferent ce voi aprecia eu în urma evaluării concluziilor din raport, o parte vor fi de acord şi partea cealaltă mă va critica. Problema este doar de nuanţă, care parte va fi de acord şi care parte mă va critica, rezultatul matematic va fi acelaşi. Evaluarea nu o voi face numai din punctul de vedere al raportului Inspecţiei, ci voi integra concluziile pe care le voi trage din raport într-o evaluare de ansamblu a activităţilor desfăşurate de respectivele entităţi”, a declarat Tudorel Toader.

Întrebat când preconizează că va lua o decizie, Toader a răspuns: „O zi exactă n-aş putea spune, dar în scurt timp, sigur anul acesta”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri