RETROSPECTIVE 2014 | Scandalurile de corupţie din sănătate

Data publicării:
spitalul arsi bucuresti ancheta mediafax

„Doctorul la care m-am operat are şi clinică privată.

Despre cine e vorba?

Dr. Antohi.

Unde ai achitat?

La clinica privată.

Ai fost operată aici?

Da.

Cu ustensilele de la spital?

Da. Aici m-am operat”.

Este una din mărturiile care au dezvăluit, la sfârşitul lunii aprilie, ce se întâmpla la Spitalul de Chirurgie Plastică şi Arsuri din Bucureşti. Mai mulţi medici foloseau sălile de operaţii ca şi cum ar fi fost clinica lor privată. Chirurgii făceau operaţii estetice pentru starlete şi percepeau tarife care ajungeau şi la peste 3.000 de euro. După care cereau bani de la Casa de Asigurări de Sănătate, pe baza unor fişe în care treceau intervenţii inventate. Pentru fiecare caz, statul deconta aproape 5.000 de lei, spun anchetatorii. Mai mult de jumătate din medicii din spital au fost audiaţi în acest caz, iar pentru câteva zile activitatea instituţiei s-a desfăşurat la limita de avarie.

26 de persoane, majoritatea doctori şi asistente sunt, acum, urmărite penal. Fostul manager al Spitalului şi şapte medici au fost arestaţi preventiv.

O lună mai târziu, anchetatorii anti-corupţie ajungeau şi la Institutul Clinic Fundeni

Verificările au arătat că trei medici de la secţia de oncologie au emis peste o mie de reţete false şi au luat peste 8 milioane de lei din banii pentru medicamentele bolnavilor de cancer. Procurorii au aflat că pastilele erau decontate cu ajutorul unor farmacişti şi că în reţea ar fi fost implicaţi patronii clincii Polisano din Sibiu, care deţineau şi lanţul de farmacii Reţeta. Proprietarul afacerii, Ilie Vonica, s-a sinucis la câteva zile după ce soţia lui a fost arestată în această cauză.

Acuzaţii grave au fost şi la un spital particular de la Timişoara

Mai multe persoane, printre care patronul grec şi un medic specializat în fertilizare în vitro sunt cercetaţi într-un dosar de trafic de ovule. Potrivit procurorilor DIICOT, medicii ar fi cumpărat ovulele cu 300 de euro şi le-ar fi vândut în străinătate cu preţuri de 10 ori mai mari.

Donatoarele erau racolate dintre tinerele paciente ale spitalului. Recoltarea se făcea în weekend-uri, când în spital activitatea era redusă.

Tot în acest dosar, poliţiştii de la Crimă Organizată au descoperit şi existenţa mai multor mame surogat care ar fi semnat declaraţii notariale că vor renunţa la copii imediat după naştere.

Anchetele procurorilor anticorupţie în Sănătate au continuat şi au ajuns până în birourile Ministerului Sănătăţii

Au fost verificate licitaţii pentru cumpărarea echipamentelor din dotarea maternităţilor. Dosarul are legătură cu programul naţional de neonatologie, cu fonduri de 60 milioane de euro.

Şi numele fostului şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănănătate, Cristian Buşoi, a apărut într-o anchetă penală

În interceptările în dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi este acuzat de trafic de influenţă a fost surprins şi Cristian Buşoi, actual europarlamentar. Adrian Duicu apela la el pentru a obţine mai multe fonduri pentru spitalele din judeţul Mehedinţi.

Procurorii DNA au intervenit şi în sistemul sanitar de la Oradea. La sfârşitul lui noiembrie, oamenii legii au descins la spitalul municipal, la mai multe farmacii şi la cabinetele unor medici de familie, într-un dosar de evaziune fiscală cu medicamente. Anchetatorii suspectează că o reţea formată din 50 de persoane făcea achiziţii fictive de medicamente compensate sau din programele de sănătate. Şi că în acest mod ar fi păgubit Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi bugetul de stat cu 5 milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri