S. Ghiţă, autodenunţ la Parchet privind doctoratul Codruţei Kovesi. K. Iohannis: "Ciudat"

Data actualizării: Data publicării:
sebastian ghita inquam
Foto: INQUAM

Un autodenunţ surprinzător a fost făcut în această seară de deputatul Sebastian Ghiţă. El pretinde că s-ar fi implicat în 2012 în falsificarea unui raport care a stabilit că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a plagiat în lucrarea de doctorat. Deputatul susţine că presupusa operaţiune de acoperire a acuzaţiilor de plagiat ar fi avut loc în sediul Guvernului, cu ştiinţa premierului de atunci, Victor Ponta. 

sebastian ghita inquam
FOTO: INQUAM Octav Ganea

ACTUALIZARE 20.30. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat la Digi24 că autodenunţul lui Sebastian Ghiţă, legat de doctoratul şefei DNA este de fapt o diversiune, o încercare de discreditare a Direcţiei. El a criticat şi reacţia preşedintelui Klaus Iohannis care a calificat drept „ciudat” acest demers.

ACTUALIZARE 20.00. Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că avea informaţii, neînsoţite însă de probe, încă din 2014 despre un posibil plagiat în cazul tezei de doctorat al Codruţei Kovesi, plagiat care ar fi fost muşamalizat de Sebastian Ghiţă şi Mihnea Costoiu.

ACTUALIZARE 19.10. Klaus Iohannis a comentat această situaţie şi a calificat drept "ciudat" autodenunţul depus de Sebastian Ghiţă.

Potrivit preşedintelui, motivul acestei acţiuni este dat de campania electorală.

Totodată, Iohannis a adăugat că „cei însărcinaţi îşi vor face treaba”.


Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, un autodenunţ şi a susţinut că, în 2012, pe când făcea parte dintr-o Comisie a Consiliului Naţional de Etică, a falsificat un raport care arăta că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

La ieşirea de la sediul Parchetului, Sebastian Ghiţă a fost întrebat în ce calitate a participat la redactarea raportului.

Eram simplu cetăţean la acel moment”, a spus el, adăugând că lucrase cu persoanele implicate şi că avea o relaţie bună cu ele.

"Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruţa Kovesi pentru că, în acel moment, cu toţii credeam că face bine României", a spus Sebastian Ghiţă.

Aţi măsluit documentul?”, a fost întrebat Sebastian Ghiţă.

Nu ştiu dacă ...Spuneţi-i cum vreţi: măsluit, elaborat de unii şi făcut de alţii”, a răspuns el.

„În mod evident, eu şi cei care am făcut asta am convenit să acoperim acel plagiat al lui Kovesi”.

Deputatul a mai susţinut că actualul procuror şef al DNA a ştiut, la vremea respectivă, de falsificarea raportului privind teza sa de doctorat.

"Acea Comisie nu s-a întrunit niciodată. Am luat decizia ca acel raport tehnic să-l schimbăm. Au fost mai multe persoane implicate, comisia tehnică nu s-a întrunit. Laura Kovesi avea cunoştinţă de ceea ce am făcut noi”, a declarat deputatul la intrarea în Parchetul General.

Ghiţă a mai spus că raportul final prin care Kovesi a scăpat de suspiciunea de plagiat a fost ”scris în Guvernul României”.

Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNE) din România este un organism consultativ, fără personalitate juridică, pe lângă autoritatea de stat pentru cercetare - dezvoltare.

Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, a susţinut, în mai 2012, că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi este un plagiat.

GIP a publicat mai multe pasaje din lucrări de specialitate care s-ar regăsi, fără citarea sursei, în lucrarea de doctorat. Codruţa Kovesi şi-a obţinut doctoratul în decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timişoara.

Experţii tehnici ai Consiliului Naţional de Etică (CNE) au stabilit în iulie 2012 că procurorul general Codruţa Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri