Săptămâna sub lupă. Ce cred specialiștii despre arestarea interlopilor

Data publicării:
23022013 20m 20otulescu 20interlopi-51180

Expertul în securitate Adrian Baciu a apreciat modul în care procurorii DIICOT au supravegheat activitatea acestor clanuri din ultimii ani, din moment ce, „din punct de vedere strict tehnic, aceasta este o acțiune de anvergură, care este rezultatul multor activități informativ operative de supraveghere și cercetare penală”.

„Sunt de acord că este aproape imposibil să destructurezi și să elimini crima organizată, chiar de sorginte națională, dacă nu de sorginte mafiotă, așa cum este ea în România, însă este foarte important să dai un semnal pertinent, coerent și foarte ferm cu privire la modul în care instituțiile statului își fac datoria”, a comentat Adrian Baciu.

„Cred că acum vor rămâne o parte dintre cei arestați după gratii și rețeaua se mai diluează. Rețelele acestea mafiote nu sunt rețele care să dispară o dată cu arestarea liderilor, ci se regrupează, pentru că oamenii ăștia nu au alt stil de viață. Nu ne putem aștepta ca un om care se ocupă cu cămătăria de 20 de ani să devină un muncitor cinstit la uzinele 23 August”, consideră sociologul Ana Bulai.

„E un stil de viață infracțional care rămâne o constantă, până la urmă, în societate, și rolul poliției este să păstreze această constantă la o valoare acceptabilă, nu neapărat să elimine fenomenul, pentru că nu ține de performanța poliției”, a subliniat sociologul.

Filmul operațiunii DIICOT

În cursul zilei de azi, Sile Cămătaru, unul din liderii Clanului Cămătarilor a fost arestat. Împreună cu el şi Radu Roşca, liderul Clanului Sportivilor. Iar alte 22 de persoane din cele ridicate ieri, au primit şi ele mandate de arestare pentru 29 de zile.

115 locuinţe unde domiciliau membri ai grupării Sportivilor și Cămătarilor au fost percheziţionate de poliţiştii de la Crimă Organizată. Şi 80 de persoane au fost ridicate de politiști și duse la audieri. Vizaţi erau şi fraţii Sile şi Nuţu Camataru, iar interlopii sunt acuzaţi de şantaj, cămătărie şi sechestrare. Dar şi tentativă de omor, după mai multe răfuieli violente din ultimii patru ani. În anchetă apare şi un consilier local de la Primăria Sectorului 4, suspectat că face parte din Clanul Sportivilor.

Un caz similar este incidentul din Popesti Leordeni, din toamna anului trecut. Un om a fost împuşcat după o răfuială în care au fost trase mai multe focuri de armă. Cercetările au arătat că implicați în incident au fost membri ai clanurilor Sportivilor şi Cămătarilor. Victima, însă, a refuzat să facă plângere. Mai multe persoane au fost ridicate şi duse la audieri, dar procurorii nu au reţinut atunci pe nimeni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri