Shoppingul, "principala misiune" a serviciului secret al MAI

Data actualizării: Data publicării:
cumparaturi DIPI

Shoppingul pare să fi fost principala misiune sub acoperire a ofiţerilor serviciului secret al ministerului de Interne în ultimii ani. Procurorii anticorupţie au descoperit că cei care lucrau în operativ aveau gusturi costisitoare. Aşa reiese din acte. Documentele care aveau caracter strict secret ascund cumpărături bizare. Produsele, teoretic, ar fi fost folosite pentru plata surselor care colaborau în anchete ce vizau infractori deosebit de periculoşi. Pe listă sunt de la căsuţe pentru păpuşi cu tobogan şi nisipar, până la duşuri cu sistem jacuzzi. O echipă Digi24 a făcut un tur al magazinelor pentru a verifica preţul produselor.

cumparaturi-DIPI

Agenţii acoperiţi mergeau în misiuni de shopping în cele mai scumpe magazine din capitală.

De pe lista de cumpărături din banii de filaj nu lipseau ceasurile, dar şi stilourile. Şi pentru că se alegeau produse foarte scumpe, cumpărăturile se făceau de pe Calea Victoriei.

DIPI ar fi plătit 13.000 de lei în 2014 şi 2015 pentru stilouri şi ceasuri. Procurorii suspectează că de fapt, obiectele de fiţe au fost făcute cadou în nume personal. Spionii ar fi decontat în casieria unităţii 7000 de lei, pe care i-ar fi cheltuit pe căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan. În magazinele de jucării nu se prea găsesc astfel de căsuţe. Cele simple costă în jur de 400 de lei. Pot fi comandate de pe internet cu 1700 de lei.

Greu de explicat la ce le-au fost utile în misiuni.

S-a investit mult şi în sport. Pe o bandă de alergare ofiţerii DIPI ar fi plătit 12 mii de lei. Cei care vând astfel de produse spun că banda alesă de ofiţeri este printre cele mai scumpe.

Angajaţii serviciului secret al ministerului de Interne au cheltuit 17.000 de lei pe un cuptor electric. Reporterii Digi24 au găsit astfel de produse în magazinele din capitală cu preţuri cuprinse între 1100 de lei şi 1400 de lei. Adică de aproximativ 15 ori mai ieftine.

Patru mii de lei s-au dus din bugetul DIIPI pe cărţi de joc, mingi de volei, arcuri cu săgeţi darts cu săgeţi. În condiţiile în care un joc de darts în magazine costă în jur de 90 de lei

Dosarul cheltuielilor bizare de la fostul Doi ş-un Sfert a doborât doi miniştri de interne, trei foşti şefi ai serviciului şi zeci de angajaţi ai serviciului. Gabriel Oprea este acuzat că a folosit astfel de produse de lux, iar Petre Tobă că ar fi refuzat să desecretizeze documentele care demonstrau risipa de bani. Foştii şefi ai serviciului, dar şi 21 de angajaţi şi-ar fi însuşit diverse sume de bani sau bunuri din fondurile celor care lucrează sub acoperire.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri