Video&Foto Marele maestru Garry Kasparov îl critică pe Putin la București: E un dictator, sper să fie judecat

Data actualizării: Data publicării:
garry kasparov in conferinta de presa
Garry Kasparov. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Gary Kasparov, unul dintre cei mai influenți oponenți ai lui Vladimir Putin, a spus, vineri, la București, că liderul de la Kremlin este un dictator și că abia așteaptă să fie tras la răspundere pentru tot ce a făcut. Marele maestru al șahului este încrezător că regimul de la Kremlin va cădea în cele din urmă și spune că atunci, Putin va fi părăsit de toți aliații pe care îi are  acum.

„Nu știu ce face președintele Putin, știu de dictatorul rus. Dacă îi spui președinte, îi dai mai multă credibilitate în sistemul politic fals folosit în Rusia. Sper ca într-o zi să fie adus în fața justiției pentru cele comise, infracțiuni și altele. Sunt sigur că atunci când se va prăbuși regimul, și dictatorul se prăbușește. Nu o să-l ajute nimeni. Cei care au curajul să protesteze în Rusia merită sprijinul și respectul nostru”, a spus Garry Kasparov, într-o conferință de presă susținută la București.

El s-a referit și la situația din Belarus, unde conduce cu mână de fier aliatul lui Putin, Aleksandr Lukașenko. „Zilele dictaturii din Belarus sunt numărate. Și indiferent ce face Putin, că trimite oameni sau bani, doar prelungește agonia până când Belarus va fi liber”, este previziunea pe care o face Garry Kasparov.

Ce face Garry Kasparov la București 

Marele maestru şi multiplu campion mondial Garry Kasparov a deschis, vineri, alături de preşedinta Senatului, Anca Dragu, turneul Superbet Chess Classic Romania 2021, din cadrul Grand Chess Tour.

Garry Kasparov şi Anca Dragu au efectuat prima mutare simbolică a competiţiei de la Bucureşti la care vor participa 10 dintre cei mai buni jucători de şah ai momentului, dar şi românii Constantin Lupulescu şi Bogdan Deac.

Competiţia Superbet Chess Classic Romania 2021, dotată cu premii de 325.000 de dolari, se va desfăşura între 4 şi 14 iunie la Hotel Sheraton din Capitală, fără accesul publicului.

Marele maestru Garry Kasparov a declarat, vineri, că îşi doreşte ca turneul Superbet Chess Classic 2021, din cadrul Grand Chess Tour, să crească popularitatea şahului în România şi să aducă mai mulţi tineri în acest sport. El a evidențiat că turneul Chess Classic Romania se va organiza anual şi va pune astfel Bucureştiul pe harta şahului mondial.

„În acest fel România îşi poate forma o puternică echipă profesionistă de şah la un moment dat. Nu ştiu cine va câştiga Grand Chess Tour, toţi au şansa lor. Dacă ne uităm la primii opt, oricare dintre ei ar putea câştiga. Asta este frumuseţea turneului, sunt jucători foarte buni, iar competiţia este imprevizibilă”, a afirmat multiplul campion mondial, citat de Agerpres.

„Sunt extrem de bucuros să mă aflu azi aici, ce mod mai bun de a începe noul sezon de şah. Nu am jucat niciodată în România în vremea când eram jucător profesionist de şah, dar uitându-mă în jur mi-aş fi dorit să am această ocazie. Este un eveniment extraordinar, care stabileşte noi standarde pentru şahul profesionist. Sunt recunoscător prietenilor mei care au depus eforturi pentru organizarea în cele mai bune condiţii a primei competiţii din cadrul Grand Chess Tour”, a mai declarat maestrul.

La finalul evenimentului de vineri au avut loc partide demonstrative cu participarea lui Garry Kasparov, a 12 copii campioni naţionali de şah, a celor 10 jucători şi a altor invitaţi, precum primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, şi fostul arbitru de fotbal Ion Crăciunescu.

La evenimentul de deschidere au mai participat printre alţii foştii fotbalişti Bogdan Stelea, Ilie Dumitrescu, Florin Răducioiu şi Daniel Pancu.

Viitorul șahului este legat de tehnlogiile online, crede Garry Kasparov

Întrebat cine va câştiga finala Campionatului Mondial dintre Magnus Carlsen şi Ian Nepomniaşci, Kasparov a răspuns: „Magnus Carlsen este marele favorit în opinia mea. Nu vreau să subestimez valoarea lui Ian Nepomniaşci, dar Magnus este într-o formă extraordinară. Se poate întâmpla orice într-un meci, însă dacă vrei să pariezi, atunci eu sugerez să pariezi pe Magnus”.

Pe de altă parte, Garry Kasparov crede că viitorul șahului este legat de tehnologiile online.

„Nu mă interesează dacă şahul va fi sau nu un sport olimpic la un moment dat. Nu cred că este un subiect care contează. Jocul are popularitatea lui, iar viitorul lui este legat de tehnologiile online. Aşa că avem un avantaj în faţa oricărui alt sport olimpic, pentru că putem juca şah online, putem preda şah online, putem învăţa şi discuta online despre şah. Iar cea mai bună modalitate de a promova şahul este organizarea unor evenimente ca acesta de la Bucureşti. De ce am juca şah într-un colţ la Jocurile Olimpice de iarnă sau de vară, între bob şi curling, pentru că alfabetic şahul acolo este (n.r. - în engleză chess)?”, a arătat el.

Garry Kasparov a mărturisit însă că va urmări Campionatul European de fotbal, turneu găzduit de 11 ţări, printre care şi România. „Mă voi uita la Campionatul European, pentru că fotbalul este legat în primul rând de copilăria mea. Îmi aduc aminte de prima Cupă Mondială pe care am văzut-o, cea din 1970. Mai exact de două meciuri, semifinala Italia - Germania, când Italia a bătut în prelungiri cu 4-3, şi finala cu Brazilia distrugând practic Italia (n.r. - 4-1). Dar am urmărit şi Cupa Mondială din 2018, când naţionala Croaţiei a avut un parcurs foarte bun (n.r. - a pierdut finala cu Franţa, 2-4). Eu sunt şi cetăţean croat şi susţin naţionala Croaţiei”, a precizat şahistul născut la Baku.

Garry Kasparov este deţinătorul recordului absolut de 255 de luni în fruntea clasamentului mondial.

Cine participă la competiția de la București

Superbet Chess Classic 2021
Afișul competiției Superbet Chess Classic 2021, pe care Bucureștiul o găzduiește între 4 și 14 iunie Foto: organizatori

Cei zece jucători care vor participa la competiţia găzduită de București sunt:

  • Fabiano Caruana (SUA) - al doilea jucător din lume şi challenger al campionului mondial Magnus Carlsen, devenit mare maestru la 14 ani;
  • Levon Aronian (Armenia) - mare maestru de la 18 ani, al cincilea jucător al lumii, a câştigat Superbet Rapid&Blitz în 2019 la Bucureşti;
  • Anish Giri (Olanda) - mare maestru de la 14 ani, se menţine în top 10 la nivel mondial de mai mulţi ani;
  • Aleksandr Grişciuk (Rusia) - Se află pe poziţia a şaptea în clasamentul FIDE, este triplu campion mondial de blitz şi multiplu medaliat la Olimpiadele de şah;
  • Wesley So (SUA) - al nouălea jucător al lumii, din toamna lui 2019 şi până în luna februarie a acestui an, a reuşit să-l învingă în trei finale pe marele maestru norvegian, Magnus Carlson;
  • Şahriar Mamediarov (Azerbaidjan) - dublu campion mondial de juniori, campion mondial la şah rapid, medaliat cu aur la individual în cadrul Olimpiadei de la Istanbul;
  • Teimur Radjabov (Azerbaidjan) - la 12 ani a câştigat Campionatul European destinat juniorilor sub 18 ani. În 2003 a reuşit să învingă trei campioni mondiali Kasparov, Anand şi Ponomariov, iar în 2019 a câştigat finala Cupei Mondiale de şah;
  • Maxime Vachier-Lagrave (Franţa) - locul 14 mondial, a fost Campion European la şah rapid, vicecampion mondial la blitz şi triplu Campion al Franţei;
  • Constantin Lupulescu (România) - cel mai bine cotat jucător român de şah, a reprezentat România la şapte Olimpiade şi opt Campionate Europene. În 2016, la Olimpiada de la Baku, a făcut remiză împotriva campionului mondial, Magnus Carlsen, şi astfel şi-a ajutat echipa să învingă Norvegia;
  • Bogdan Deac (România) - al doilea jucător al României, a obţinut titlul suprem în şah înaintea împlinirii vârstei de 15 ani. A debutat în echipa naţională de seniori la vârsta de 14 ani. La Olimpiada de la Baku din anul 2016 a reuşit 7 puncte din cele 10 runde jucate.

Ce spune cel mai bine cotat jucător român de șah, Constantin Lupulescu

Cel mai bine cotat jucător român de şah, Constantin Lupulescu, a declarat, vineri, în conferinţa de presă organizată în ziua deschiderii turneului Superbet Chess Classic Romania 2021, din cadrul Grand Chess Tour, că pentru el este o ocazie specială să se afle printre cei mai buni şahişti ai lumii.

„Mă bucur să mă aflu aici alături de o legendă a şahului cum este Garry Kasparov. Este o ocazie specială pentru mine să fiu printre cei mai buni jucători ai lumii. O să iau fiecare partidă ca atare şi o să mă bucur de spectacol. După această perioadă grea pe care a reprezentat-o pandemia de coronavirus, este un mare lucru pentru noi, jucătorii de şah, să putem să reluăm competiţiile aici în România. Suntem doi reprezentanţi ai României în competiţie, mulţumesc organizatorilor care au făcut acest lucru posibil. Le urez iubitorilor şahului să se bucure de spectacol”, a spus şahistul român.

Constantin Lupulescu a reprezentat România la şapte Olimpiade şi opt Campionate Europene. În 2016, la Olimpiada de la Baku, a făcut remiză împotriva campionului mondial, Magnus Carlsen, şi astfel şi-a ajutat echipa să învingă Norvegia.

Cel de-al doilea reprezentant al României la Superbet Chess Classic 2021 este Bogdan Deac. Jucătorul numărul 2 al României a obţinut titlul suprem în şah înaintea împlinirii vârstei de 15 ani. A debutat în echipa naţională de seniori la vârsta de 14 ani. La Olimpiada de la Baku din anul 2016 a reuşit 7 puncte din cele 10 runde jucate.

Conform tragerii la sorţi, în prima rundă a turneului de la Bucureşti, Constantin Lupulescu îl va întâlni pe armeanul Levon Aronian, în timp ce Bogdan Deac va juca împotriva olandezului Anish Giri.

Superbet Chess Classic 2021 este competiția internațională de șah găzduită de București între 4 și 14 iunie
Superbet Chess Classic 2021 este competiția internațională de șah găzduită de București între 4 și 14 iunie

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri