Măsuri luate cu privire la paşapoarte, în plin sezon al vacanţelor

Data actualizării: Data publicării:
aeroport
FOTO: Shutterstock

Programul de lucru cu publicul pentru eliberarea documentelor a fost prelungit, începând cu ziua de luni, cu două ore, în Capitală și în alte 31 din județe. Reprezentanții MAI au precizat că de la începutul verii au fost eliberate peste 130.000 de pașapoarte.

Reprezentanții Ministerului de Interne au precizat, printr-un comunicat de presă, că începând cu ziua de luni, programul de lucru cu publicul pentru serviciile publice de eliberare a pașapoartelor a fost prelungit cu două ore în București și în 31 de județe „unde s-a constatat un trend ascendent al numărului de solicitări de pașapoarte”.

„Perioada de emitere a documentului de călătorie românesc – 10 zile lucrătoare este una rezonabilă la nivel european, luând spre exemplu Franța unde acest document se eliberează în 2-4 săptămâni sau Germania cu o perioadă de așteptare de 4-6 săptămâni”, arată MAI.

Alte măsuri luate pentru evitarea aglomerației la depunerea cererilor de eliberare a pașaportului luate de MAI vizează posibilitatea ca solicitanţii să se poată programa online, pe site-ul https://www.epasapoarte.ro/.

„Pentru a nu mai sta la coadă pentru a ridica pașaportul, a fost introdusă posibilitatea expedierii pașaportului simplu electronic prin poștă”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții MAI precizează că stadiul cererii depuse de cetățenii interesați de eliberarea unui pașaport poate fi verificat online, la adresa https://epasapoarte.ro/verifica/. Aceștia au precizat că este validă și posibilitatea ca pașaportul să fie eliberat mai devreme decât termenul comunicat la depunerea solicitării.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2019, au fost puse în circulație noile modele de pașapoarte electronice cu elemente suplimentare de siguranță, fiind printre cele mai de greu de contrafăcut din lume, ceea ce presupune o perioadă specifică pentru implementarea tuturor elementelor de protecție, unele vizibile cu ochiul liber, altele doar în anumite spectre de lumină”, se precizează în comunicat.

Potrivit aceleiași surse, elementele de securitate ale noilor pașapoarte au la bază ultimele tehnologii în materie: „desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare şi elemente optic variabile, dar şi unele realizate prin nanotehnologie. Sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran și fir metalic, fir de coasere în trei culori (roşu, galben şi albastru), una dintre culori fiind fluorescentă. În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care, în lumină UV, reacţionează în trei culori (roşu, galben-verzui şi albastru)”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Momentul când o polițistă din Cluj îi dă cu spray lacrimogen în față colegului său. Acesta se chinuie să...
Pro FM
Câți copii are Celine Dion: "Viața mea e să fiu mamă". Fiul cel mare are 23 de ani și seamănă foarte bine cu...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...