Ministerul Mediului: Cod roșu de inundații pentru râurile Olteț și Olănești. Sâmbătă, ploile abundente se mută în sud-est

Data publicării:
rau crescut ca debit
Hidrologii au emis avertizare cod roșu de inundații pentru afluenții râurilor Olteț și Olănești din sudul țării Foto: captură video

În această noapte este pericol uriaș de inundații pe afluenți ai râurilor Olteț și Olănești, în condițiile în care județele Gorj, Vâlcea și Argeș sunt vizate de un cod roșu de ploi, iar debitele râurilor au crescut foarte mult în doar o zi. De sâmbătă, ploile torențiale se mută spre sud-estul țării, iar vestea bună este că de duminică ploile se vor domoli în toată țara, anunță Ministerul Mediului, după o ședință care a avut loc vineri seara.

Autoritățile au emis sâmbătă seara o avertizare hidrologică pentru fenomene imediate, de tip cod roșu, valabilă pentru intervalul 2 septembrie, ora 20:15 - 3 septembrie, ora 02:00, pentru râurile din bazinele hidrografice Gilort, Olteț, Tărâia (afluent al râului Olteț), Cerna, Olănești și Cheia (afluent al râului Olănești).  Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri, cu posibile depășiri ale cotelor de pericol.

La aceasta oră sunt depășite cote de inundație la Nistorești, pe râul Olteț. Pe celelalte râuri, aflate sub avertizare hidrologică, cotele se mențin în jurul cotei de atenție sau sub acestea. De asemenea, în Gorj autoritățile intervin pe râul Gilort, în zona localității Novaci.

Și râul care traversează Rezervația Naturală Cheile Sohodolului a crescut foarte mult. Orașul Horezu din județul Vâlcea este fără apă curentă, după ce stația de captare a fost blocată de aluviuni. Pe Valea Oltului, în Călimănești, traficul a fost deviat după ce șoseaua a fost acoperită de apă.

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos a convocat, vineri seară, o ședință de analiză privind evoluția situației hidrometeorologice, ținând cont de avertizările emise în cursul zilei de astăzi de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Conform estimărilor meteorologilor, până sâmbătă dimineață rămâne în vigoare mesajul de avertizări de cod Roșu/Portocaliu/Galben pentru ploi abundente, în special în nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei, cantitățile de apă putând depăși, punctiform, 100 l/mp în arealul aflat sub incidența codului ROȘU.

Pe parcursul zilei de sâmbătă aria precipitațiilor abundente (35-50l/mp) se va muta în sud-estul țării.

În zonele în care astăzi și la noapte cantitățile de apă, prin acumulare, sunt de peste 70-90 l/mp la nivel local, ploile vor fi slabe cantitativ, iar începând de duminică vremea se va ameliora sub aspectul precipitațiilor în toată țara.

„Meteorologii și hidrologii au precizat faptul că fenomenele se manifestă cu un caracter local și, începând de duminică dimineață, vremea se va ameliora sub aspectul precipitațiilor în toată țara. Pentru zonele aflate sub avertizare hidrometeorologică am dispus ANAR întărirea monitorizării și intervenția în vederea asigurării secțiunilor de scurgere, acolo unde va fi cazul. Exploatarea acumulărilor trebuie să se realizeze conform regulamentelor de exploatare, pentru atenuarea viiturilor. Până în acest moment nu sunt semnalate probleme deosebite”, a subliniat ministrul Barna Tánczos, potrivit unui comunicat.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri