Nu a fost Iliescu. Cine s-a opus venirii Regelui în țară, în 1990

Data actualizării: Data publicării:
stelian tanase

Cei care au fost în miezul evenimentelor în 1990 își amintesc. Răzvan Theodorescu, care era președintele Televiziunii, își amintește că l-a sunat pe Ion Iliescu și că i-a spus: „Lasă-l pe Rege să se ducă la Curtea de Argeș!”, iar Ion Iliescu l-a asigurat că nu are nimic împotrivă, dar trebuie convins „Petre”, adică premierul de atunci, Petre Roman.

Imediat, Răzvan Theodorescu a pus mâna pe telefon și l-a sunat pe Petre Roman, iar acesta i-a explicat că va fi haos, va fi „vărsare de sânge”, va fi „o lovitură de stat”. Și aici s-a închis povestea, a relatat jurnalistul Digi24 Cosmin Prelipceanu în emisiunea „Jurnalul de Seară”.

Citește și ”De ce trebuie să le fim recunoscători lui Nicolicea, Iordache și Dragnea”

Episodul fusese evocat, marți, la Digi24, fără a face nominalizări, de ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, fost jurnalist la Radio Europa Liberă, care a precizat că faptele i-au fost relatate chiar de către Regina Ana. (Detalii, aici).

De ce se temea Petre Roman? l-a întrebat Cosmin Prelipceanu pe politologul Stelian Tănase, invitat, miercuri, la „Jurnalul de seară”.

„Se temea să nu piardă puterea. El agita niște demoni, niște mituri, era și îndoctrinat, comunist, venea din familia lui Walter Roman, bolșevici, veniseră din Rusia cu divizia „Tudor Vladimirescu”, fusese comisar politic tatăl lui, fusese cominternist, luptase în Spania, deci avea în cap comunism...până la urechi!”, a reamintit Stelian Tănase.

Pe de altă parte, era sentimentul că vrea să păstreze puterea, el nu voia să nu mai fie prim-ministru. Era prim-ministrul lui Ion Iliescu, regele probabil ar fi ales pe altcineva, pe Rațiu, pe Coposu sau pe altcineva din noua generație de oameni necomuniști, a explicat politologul. „Nu s-a temut de niciun război civil. Era agitația demonilor ca să-l convingă pe Ion Iliescu să nu-l lase, să-l țină departe de România, să nu aibă pretenții la putere, să nu se creeze o altă zonă de influență în politica românească”, a punctat Stelian Tănase.

„Dacă ar fi fost patrioți, l-ar fi poftit pe Rege în țară, să fie pe tron. Nu erau patrioți! Voiau pentru ei, să jefuiască ei țara, să fie la mâna lor, s-o livreze Moscovei, pentru că atunci Gorbaciov era la putere și toți voiau să facă un comunism - cei care erau la vârful FSN-ului - cu față umană, adică să meargă pe linia lui Dubcek, dar Gorbaciov era omul care dăduse această linie, glasnost și prestroika. Asta voiau să facă și ei: un comunism mai zâmbăreț, cu magazinele pline cu carne, cu unt, cu portocale, dar comunism, cu proprietate de stat, cu un singur partid! Despre asta a fost vorba. Dacă ar fi fost oameni luminați și patrioți, regele ar fi fost nu gonit, ci poftit să nu mai plece, să rămână aici, ca să dea prestigiu, să dea prestigiu chiar Revoluției, să dea prestigiu României, să deschidă ușile cancelariilor occidentale, ca să vină investitori, să vină bani, să creeze prosperitate”, a arătat Stelian Tănase.

„Ce-au făcut? Tot Petre Roman a spus că industria românaească este un morman de fiare vechi și a închis (fabricile - n.r.) și le-a falimentat. Asta a fost soluție? Să distrugi România, să-l alungi pe rege? Ce logică e asta? Ce tip de politică este asta?”, se întreabă retoric politologul.

Urmăriți mai jos comentariile integrale ale lui Stelian Tănase făcute în emisiunea „Jurnalul de seară” de la Digi24:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri