Omicron excelează în a scăpa de anticorpi. Toate tratamentele actuale, inclusiv anticorpii monoclonali, au eficiență redusă (studiu)

Data actualizării: Data publicării:
ilustratie a coronavirusului
Foto: Profimedia Images

Un nou studiu al cercetătorilor de la Columbia University, în colaborare cu cei de la Universitatea din Hong Kong, aduce noi dovezi care arată că varianta Omicron a coronvirusului poate să evite protecția oferită de vaccinuri dar și cea oferită de trecerea prin boală și sugerează că este nevoie de noi vaccinuri și tratamente care să anticipeze felul în care virusul evoluează.

Rezultatele cercetării, care nu au fost încă trecute prin procesul științific de peer-review, arată că o caracteristică importantă a variantei Omicron este numărul alarmant de modificări din proteina spike a virusului, fapt ce ar putea amenința eficacitatea vaccinurilor din prezent și tratamentelor cu anticorpi.

Noul studiu a testat inclusiv abilitatea anticorpilor generați prin vaccinare de a neutraliza varianta Omicron în analize în care au fost puși anticorpi în fața unor virusuri vii sau pseudovirusuri construite în laborator să imite varianta Omicron.

Anticorpii de la persoane vaccinate cu două doze cu oricare dintre cele patru cele mai folosite vaccinuri, Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson, sunt semnificativ mai puțin eficienți la neutralizarea variantei Omicron, prin comparație cu varianta inițială. Anticorpii produși prin infectare și trecere prin boală sunt chiar mai puțin eficienți.

Persoanele care au fost imunizate și cu a treia doză a celor două vaccinuri cu tehnologie ARN mesager sunt protejați ceva mai bine, însă și anticorpii lor au arătat o capacitate mai redusă de a neutraliza mutația Omicron.

„Rezultatele sugerează că persoanele infectate anterior și cele vaccinate cu schemă completă sunt la risc de infectare cu Omicron”, spune David Ho, unul dintre autori.

„Chiar și a treia doză pare că nu protejează complet în fața Omicron, însă, este important să o facem pentru a beneficia de imunitate mai crescută”, a adăugat el.

Până acum, administrarea anticorpilor monoclonali la începutul perioadei de îmbolnăvire prevenea dezvoltarea unei forme severe a bolii, însă noul studiu sugerează că toate terapiile care sunt folosite în acest moment sunt mult mai puțin eficiente împotriva Omicron, dacă funcționează.

Conform cercetătorilor, o formă de Omicron este pe deplin rezistentă la anticorpii folosiți în prezent în spitale. Autorii notează că Omicron este cel mai eficient „fugar” în ce privește capacitatea de a evita anticorpii.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...