Paleologu, despre scandalul stârnit de ÎPS Teodosie: „Mă uluiește capacitatea de ură a acestor oameni care se pretind creștini”

Data publicării:
ips teodosie inquam octav ganea
ÎPS Teodosie Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cearta din Săptămâna Luminată pe tema datei sărbătoririi Paștelui a depășit limitele, spune politologul Theodor Paleologu. După propunerea venită din partea sociatății civile ca Paștele ortodox și cel catolic să fie sărbătorite împreună, arhiepiscopul Tomisului, la care ÎPS Teodosie s-a opus printr-o declarație controversată, a urmat un schimb dur de replici între acesta și purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu. Totul a culminat cu un atac al lui Teodosie la adresa familiei lui Bănescu.

„Mă uluiește capacitatea de ură a acestor oameni care se pretind creștini. Își spun creștini și colcăie de ură, de venin, aruncă niște insulte îngrozitoare la adresa altor oameni”, a spus Paleologu.

„Sigur, îl avem în minte pe ÎPS Teodosie, dar nu e singurul și nici măcar nu e el cel mai extrem în opinii. Sunt alții mai apucați. Calistrat, de exemplu, sunt mulți, tot felul de călugări din ăștia care au ei câte o viziune și văd Antichristul peste tot - că vaccinul e Antichristul, sau Europa e Antichristul, sau Zelenski e Antichristul. Sunt obsedați de apocalipsă”, a adăugat el.

Disputa dintre Bănescu și ÎPS Teodosie are loc în contextul dezbaterii privind data sărbătoririi Paștelui, după ce Teodor Baconschi și Adrian Papahagi au propus ca ortodocșii să petreacă Paștele odată cu catolicii și protestanții. ÎPS Teodosie s-a opus vehement.

La această poziție a aderat și Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, care a declarat că Biserica Ortodoxă Română ar trebui să sărbătorească Paștele în același timp cu țările din Vest, după calendarul gregorian.

Purtătorul de cuvânt al BOR a calificat luni cererea ca Paștele să fie celebrat odată cu catolicii drept „ideal absolut dezirabil”, dar a adăugat că decizia depinde de celelalte biserici ortodoxe.

Pe de altă parte, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a transmis că se opune unei astfel de situații: „Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Au alții Sfântă Lumină? N-au. Toți se adună la lumina ortodocșilor și strigă Adevărata Lumină a ortodocșilor. Dar nu îndrăznesc să vină că e greu la ortodocși”.

Vasile Bănescu a criticat această declarație și a spus că invocarea minunii aprinderii Sfintei Lumini ca argument pentru menținerea unui calendar eronat și depășit este „compromițătoare intelectual, teologic și moral și trădează inclusiv o perfidă gelozie și patologică zgârcenie confesională”.

Totul a culminat cu un atac fără precedent al lui Teodosie la adresa lui Bănescu, pe care l-a acuzat că „are a doua soție care a fost categoric împotriva religiei”

„Și atunci ce să aștepți dintr-o atmosferă de familie foarte controversată?”, a continuat el.

Purtătorul de cuvânt al BOR a spus, în replică: „minciuna cruntă, insolentă și obscenă expectorată public, atacul la persoana și mai ales la familia cuiva, atac alimentat de ură «creștină» și furie provocată de confruntarea cu realitatea, nu de vreun strop de adevăr, dezonorează total și zgomotos pe absolut oricine”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri