Pietonii care traversează strada cu ochii în telefon sau cu căștile în urechi ar putea fi amendați drastic (proiect)

Data actualizării: Data publicării:
oameni care traverseaza o trecere de pietoni
În anul 2022 au fost înregistrate 82 de accidente grave pe trecerile de pietoni din Capitală. FOTO: Shutterstock

Pietonii care traversează privind în telefon sau cu căștile în urechi ar putea fi amendați drastic. Este vorba despre un proiect de lege care vizează schimbarea Codului Rutier în acest sens. Și conducătorii de trotinete ar putea fi amendați. Părerile sunt împărțite când vine vorba de posibilitatea adoptării noilor reguli. Unii spun că poate în acest fel vor scăpa de o dependență de telefon de care sunt conștienți. Altii, însă, sunt convinși că au atenție distributivă și nu le consideră un pericol.

Aleșii care au depus proiectul vor ca pietonii care folosesc telefonul, căștile sau aparatele de fotografie în timp ce traversează pe trecerile de pietoni să fie amendați cu până la 435 de lei. În București, telefonul pare a fi accesoriu obligatoriu și nu excepție pe trecerile de pietoni din marile intersecții.

Reporter: „Am văzut că ai traversat în timp ce aveai căștile în urechi și vreau să te întreb dacă poți să fii atentă și la trafic, în același timp?”

Pieton: „Da, consider că pot fi atentă și la trafic. Consider că pot să fac mai multe chestii în același timp.”

Reporter: „Vreau să vă întreb dacă ați putut să fiți atentă la trafic, având în vedere faptul că vorbiți la telefon în timp ce traversați.”

Pieton: „Da! Am fost atentă.”

82 de accidente grave pe trecerile de pietoni din Capitală, în 2022

În anul 2022 au fost înregistrate 82 de accidente grave pe trecerile de pietoni din Capitală, iar anul acesta au fost deja 52 de accidente grave, iar cinci persoane au murit în timp ce traversau trecerea pentru pietoni.

Pieton: „Da, pot să fiu atent și au și o facilitate, care redau în mod ecou sunetele din jurul meu, și atunci nu opturează complet, deci pot să fiu atent și la ceea ce ascult, dar și la ceea ce se întâmplă în jur.”

Noile propuneri de schimbare a Codului Rutier spun că trebuie să renunțăm la căști inclusiv atunci când traversăm liniile de cale ferată, iar acestea sunt valabile inclusiv pentru cei care folosesc trotinete.

Specialiștii spun că nu doar șoferii pot să fie un pericol în trafic atunci când folosesc telefoanele, ci și pietonii.

Sorin Ene, specialist conducere defensivă: „Există anumiți pietoni care au acest curaj nebun, cu ghilimelele de rigoare, de a păși fără să stea în așteptare câteva fracțiuni de secundă, să vadă ce intenție are conducătorul auto, să vadă dacă vrea să oprească mașina, dacă nu vrea să oprească. Pur și simplu, singuri provoacă aceste situații. De fapt, ei provoacă, cumva, accidentul, sunt autorii morali, dacă îmi permiteți să spun așa. Cu atât mai mult, mai și stau cu ochii în telefon, mai au și căști. Trebuie să fim atenți!”

Proiectul de modificare a Codului Rutier a fost depus la Senat, dar trebuie să treacă și de Camera Deputaților înainte de a ajunge la promulgare.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri