Pîrvulescu: Este posibil ca Prigojin să se pregătească pentru alegerile prezidențiale de la anul. Nebunul regelui nu mai este nebun

Data actualizării: Data publicării:
cristian pirvulescu in studioul digi24
Cristian Pîrvulescu a vorbit vineri seara, la Digi24, despre tensiunile de la Moscova. Foto: Captură TV Digi24

Liderul grupării Wagner a acuzat vineri armata rusă că a bombardat pozițiile luptătorilor săi din spatele frontului ucrainean, provocând „un număr foarte mare de victime”. Armata rusă a dezminţit acest lucru, dar declarațiile nervoase ale lui Prigojin dezvăluie tensiunile profunde care există în cadrul forţelor Moscovei din Ucraina. Despre aceste tensiuni de la Moscova a vorbit vineri seara, la Digi24, Cristian Pîrvulescu. „Nu mai este considerat în acest moment nebunul regelui, ci este considerat un conspirator”, a spus politogul, care a avansat ideea că Prigojin s-ar pregăti că candideze împotriva lui Putin la alegerile prezidențiale care urmează să aibă loc la începutul anului viitor.

Cristian Pîrvulescu, politolog: Prigojin spunea că este indus în eroare de către Gherasimov și de către Șoigu, că situația este foarte proastă, că nu este adevărat că s-au distrus 70 de tancuri Leopard, că este totul o minciună, și că această minciună duce pe de o parte la moartea a zeci de mii de soldați ruși, dar că a dus și la atacarea trupelor sale de către armata rusă.

Armata dezminte că a ar fi atacat, și de aici a început toată această sarabandă de acuzații.

Este în plină desfășurare situația, dar dintr-o dată se pare că nebunul regelui nu mai este nebun. Știți cum e, nebunul regelui are voie să spună orice și nu este sancționat.

În momentul de față este luat în serios și, iată, încep sancțiunile. Dacă ce citim pe site-urile rusești se confirmă, este într-adevăr o încercare de a-l înlătura pe Prigojin. Nu știu dacă îl pot reține sau nu, dar asta ar putea să ducă cu siguranță la oarecari tensiuni armate.

Nu cred că putem vorbi încă despre o tentativă de lovitură de stat, dar despre escaladarea relațiilor dintre Wagner și armata rusă, pe care le vedeam oricum tensionate de atâtea luni, putem.

Spuneam că nu mai este considerat în acest moment nebunul regelui, ci este considerat un conspirator.

Adică este ceea ce Șoigu și Gherasimov își doresc. Dar oare Prigojin prin declarațiile pe care le-a făcut nu a vrut asta?

Una dintre ipotezele pe care le discutăm de câteva săptămâni, de când Prigojin a devenit din ce în ce mai critic, inclusiv la adresa lui Putin, fără să-i pronunțe numele, dar lăsând să se înțeleagă asta, era că s-ar pregăti pentru alegerile care urmează să aibă loc la începutul anului viitor.

O candidatură și-ar fi putut depune, dar acum nu o mai poate face.

Altfel spus, un personaj de genul acesta i-ar fi putut folosi într-o anumită logică electorală lui Putin, dar în acest moment atacul împotriva armatei este considerat ca fiind foarte grav.

Mai mult decât atât, ce spune Prigojin este că informațiile date despre succesul armatei în stoparea contraofensivei sunt false, ceea ce este spectaculos.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri