A fost deschis dosar penal pe numele lui Călin Georgescu pentru promovarea cultului lui Zelea Codreanu și Ion Antonescu

Data actualizării: Data publicării:
Călin Georgescu (stânga) alături de George Simion la manifestațiile AUR organizate la Iași de ziua Unirii Principatelor. Foto: Inquam Photos / Liviu Chirica
Călin Georgescu (stânga) alături de George Simion la manifestațiile AUR organizate la Iași de ziua Unirii Principatelor. Foto: Inquam Photos / Liviu Chirica

Parchetul General a deschis un dosar penal pe numele lui Călin Georgescu pentru promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid și crime de război. Sesizarea a fost făcută din oficiu, după ce președintele de onoare al AUR i-a lăudat pe liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu, personaje istorice vinovate de crime și genocid, în aparițiile televizate din ultimele săptămâni.

Într-o emisiune televizată, Călin Georgescu a spus că liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu s-a luptat pentru moralitatea ființei umane”. Georgescu a vorbit și despre Ion Antonescu, pe care l-a numit martir

Dosarul penal a fost deschis în temeiul art. 5 din OUG 31/2002. Această ordonanță se referă la interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război. 

Articolul 5 prevede: Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi”.

Într-o intervenție avută pe 31 ianuarie la Antena 3, Călin Georgescu a spus că liderul legionar Zelea Codreanu și Ion Antonescu au făcut și fapte bune”, dar și fapte pe care nu le poate comenta, dar pe care trebuie să le demonstreze istoricii”.

De asemenea, președintele de onoare al AUR a mai declarat, referitor la Codreanu și Antonescu, că față de martiri nu poate să aibă păreri” și că îngenunchează în fața poporului român”. Georgescu a mai spus că poporul român nu este anti nimic” în general, în momentul în care a fost întrebat despre Holocaustul din România. În aceeași intervenție televizată, vorbind despre asasinarea lui Nicolae Iorga și Armand Călinescu la ordinul legionarilor, Călin Georgescu, a transmis că „Istoria este mistificată”.

Totodată, într-o emisiune de la Realitatea Plus, din 6 februarie, Călin Georgescu a declarat că „legionarii sunt eroi ai României”.

Citește și: AUR, noi afirmații scandaloase: Istoria Holocaustului, o tema minoră. Muraru: Partidul extremist a depășit cadrul legal

Regimul național legionar, condus de Ion Antonescu și instaurat în România în 1940, a legiferat atunci o serie de măsuri de excludere din viața publică a evreilor. Începând cu 1941, violențele fizice împotriva evreilor s-au generalizat și a început deportarea masivă a lor către Transnistria, unde mulți dintre ei și-au pierdut viața în lagăre. În România, promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid a fost încadrată drept infracțiune printr-o ordonanță de urgență din 2002 și se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare.

Citește și: Parchetul General anchetează AUR pentru minimalizarea Holocaustului

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita