A. Gorghiu: Măsurile din Codul fiscal sunt propunerile PNL susținute și de președinte

Data publicării:
alina gorghiu la digi24

„Lumea de rea-credință din PSD ne tot spune cum respingem noi, cei din opoziție sau Președinția, măsurile de relaxare fiscală. Atât TVA-ul de 19%, cât şi eliminarea taxei pe stâlp sau asupra accizei pe carburant sau stabilitatea legislaţiei fiscale pe termen de un an sunt propuneri ale PNL. Faptul că în virtutea unei prerogative constituționale, Preşedinția trimite la reexaminare Codul fiscal nu înseamnă că lucrurile din Cod nu sunt bine gândite. Sunt amendamente pe care noi le-am susținut și le vom susține cu mare plăcere, dacă Guvernul, prin Ministerul de Finanțe, în fața acestor îngrijorări pe care Președinția le ridică, va veni cu cifrele şi va spune da, avem resurse să susţinem această relaxare fiscală”, a declarat copreședintele PNL, Alina Gorghiu, în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24.

Liderul PNL a precizat că partidul nu reneagă măsurile pe care le-a votat, pe care le consideră în continuare măsuri bune. Faptul că președintele trimite Codul la reexaminare nu înseamnă că acesta nu este bun, ba, dimpotrivă, președintele este unul dintre cei care susțin relaxarea fiscală. „Nu uitați că acea măsură de reducere a TVA la 19 la sută este o măsură pe care Klaus Iohannis a avut-o în programul prezidențial. Nu uitați că acel procent de 19 la sută s-a regăsit în proiectul economiei liberale pe care îl avea candidatul la Președinție Klaus Iohannis”, a spus Alina Gorghiu. Ea a subliniat, însă, că trebuie să fie discutate și măsurile care asigură susținerea relaxării fiscale. „Nu am văzut o cifră care să ne asigure că aceste măsuri nu se vor întoarce împotriva cetăţenilor”, a punctat ea.

„Câtă vreme vedeți două tabere, nu simțiți nevoia unei dezbateri reale?” s-a întrebat liderul PNL, arătând că opoziția exact acest lucru îl cere în privința Codului fiscal.

 „Am făcut niște analize și am făcut și noi, și economiștii din rândul partidului propuneri și măsuri și solicitări. Argumentele noastre se bazează cu măsurătorile făcute cu ce-am avut la îndemână. În realitate, Guvernul este cel care poate să iasă cu o analiză concretă și corectă”, a explicat Alina Gorghiu, întrebată de ce, totuși, opoziția a votat Codul fiscal, dacă nu avea suficiente date de la Guvern.

„Noi susținem acest Cod fiscal fără nicio ezitare, dacă Guvernul Ponta ne asigură că bugetul pe 2016 suportă această relaxare fiscală”, a declarat Alina Gorghiu.

Cum se explică, totuși, aparenta contradicție între susținerea pentru Codul fiscal arătată de PNL în Parlament și sprijinirea demersului președintelui, care cere reexaminarea legii?

„Se pune problema de o atribuţie constituţională. Președintele nu este membru de partid, are independența dată de funcția pe care o ocupă, nu e obligat nici să se consulte cu partidele parlamentare, atunci când are un semn de îngrijorare pe un anumit proiect de lege, are consilierii domniei sale care să poată să-i expună anumite probleme pe fiecare lege”, a explicat Alina Gorghiu. 

Ea a recunoscut că președintele nu s-a consultat cu PNL atunci când a trimis legea la reexaminare. „Este perfect constituțional. N-avea nicio obligație”, a spus Alina Gorghiu.

Nici despre un plan B al Cotroceniului liderul PNL nu știe nimic.

Versiunea potrivit căreia Președinția ar avea o variantă B la Codul fiscal – de etapizare a aplicării reducerii TVA – nu este exclusă însă de Alina Gorghiu, deși recunoaște că nu a auzit de această propunere venită din partea Cotroceniului. „Nu știu să existe această propunere. Probabil că dacă au făcut calcule consilierii economici că este mult mai bine să faci etapizat această scădere de TVA, sigur, vor putea prezenta în comisia de buget-finanțe aceste analize și se va lua o decizie. Eu cred că nici PSD-ul nu are încăpățânarea să meargă cu o măsură care nu poate fi susținută”, a spus Alina Gorghiu.

„Niciodată președintele Iohannis nu va întoarce un proiect pentru că aparține PSD sau PNL sau UNPR sau unui partid. Nu va face această analiză. Dar are o obligație de responsabilitate și cred că pe nimeni nu doare o dezbatere suplimentară atunci când ai obligația să elimini și ultima îndoială pe o legiferare atât de importantă”, a asigurat Alina Gorghiu.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri