A. Merkel, la prima întâlnire bilaterală cu V. Ponta: E foarte important să fie respectate standardele statului de drept

Data publicării:
ponta-merkel

Acestea ar fi premisele pentru o consolidare a relației economice. Victor Ponta, la rândul său, a vrut să dea asigurări că România și-a recăpătat stabilitatea și este pregătită să devină un partener strategic pentru Germania.

„Avem foarte multe cooperări în plan economic, suntem cel mai important partener comercial al României, dar mai există potențial de a dezvolta aceste relații”, a declarat Angela Merkel. „Doresc să aibă succes construcția economică a țării, dorim să fim un partener, dar pentru economia germană foarte important e să fie respectate standardele statului de drept și să existe siguranță juridică, să fie combătută corupția și să existe transparență”, a adăugat cancelarul german.

Angela Merkel a subliniat în context că va aborda în discuțiile cu Victor Ponta problematica europeană, perspectiva financiară pentru țările din Europa Centrală și de Est, menționând că aceste țări depind pe temen mediu de fondurile europene, cu precădere cele structurale.

Victor Ponta a ținut să sublinieze că mesajul principal pe care vrea să-l adreseze guvernului german este că România, după câțiva ani de criză economică, socială și politică, și-a recăpătat stabilitatea și vrea să redevină un partener strategic și de încredere pentru Germania.

„O România stabilă, democratică și puternică poate să reprezinte un partener pentru Germania și Europa, la frontiera de Est a Uniunii Europene”, a declarat premierul.

El a dat asigurări că există din partea guvernului „determinarea absolută” de a îmbunătăţi cadrul legislativ, protecţia investitorilor germani şi de a asigura un cadru judiciar de protecţie a acestora. „Doresc, de asemenea, să exprim decizia Guvernului şi a coaliţiei de guvernare privind întărirea statului de drept, lupta împotriva corupţiei şi hotărârea noastră de a avea un cadru legislativ cât mai transparent şi cât mai eficient”, a spus Victor Ponta.

Premierul a adăugat că el personal, ca şi Guvernul pe care îl conduce, crede „cu tărie” în drumul european al României şi în faptul că toţi trebuie să fie parteneri la construcţia viitorului proiect european, arătând că România doreşte să se coordoneze cu Germania şi cu restul Uniunii Europe în toate politicile regionale referitoare la Republica Moldova, Ucraina, ţările din Balcanii de Vest, unde este nevoie de „sprijinirea direcţiei pro-europene, pro-democratice şi pro-devoltare”.

Citiți și: Investitorii germani au reclamat la Victor Ponta facturi neplătite de 100 de milioane de euro

E. Hurezeanu, despre întâlnirea de la Berlin: Doamna Merkel a părut „obosită și oarecum indiferentă”

Victor Ponta, la Berlin: Vom menţine cota unică de 16% pe parcursul celor patru ani de guvernare

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri