Alexandru Rafila: Cu siguranță dl. Vlad Voiculescu nu va fi un ministru mai slab decât dl. Nelu Tătaru

Data actualizării: Data publicării:
vlad voiculescu
Vlad Voiculescu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul ministru Vlad Voiculescu este văzut drept o variantă mai fericită decât actualul titular de la Sănătate, Nelu Tătaru, inclusiv din interiorul PSD. Alexandru Rafila, premierul propus de PSD preşedintelui Klaus Iohannis, crede că Vlad Voiculescu poate gestiona criza actuală, dar vrea să-l vadă capabil şi de construcţie în sănătate. 

În urma negocierilor pentru formarea guvernului de coaliție, Ministerul Sănătății revine USRPLUS, iar cel mai probabil nume pentru a ocupa acest post este Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătății în Guvernul Cioloș.

Întrebat, vineri seara, la Digi24, pe care ministru l-ar vedea mai bun pentru criza pe care o traversăm, pe Vlad Voiculescu sau pe Nelu Tătaru, profesorul Alexandru Rafila a răspus: „Cu siguranță domnul Vlad Voiculescu nu va fi un ministru mai slab decât domnul Nelu Tătaru”. Rugat să elaboreze, Alexandru Rafila a explicat: „Vlad Voiculescu cunoaște sistemul de sănătate, cu toate că nu este medic. Acuma, lucrul pe care eu îl aștept de la el și, mă rog, îl așteptăm cu toții, este să dovedească că are o vocație a construcției în sistemul de sănătate (...) Eu sper ca dl. Voiculescu să găsească în medici, inclusiv în cadrele didactice, nu niște adversari, ci niște parteneri”, a spus Alexandru Rafila, reamintind că în mandatul precedent Vlad Voiculescu nu a avut o relație prea bună cu mediul universitar medical pe care îl numise „UMF-istan”.

Rafila: Tătaru, cunoaștere extrem de limitată a funcționării sistemului de sănătate

„Primul lucru pentru un ministru nou care vine ar fi să cunoască sistemul de sănătate -  din păcate, dl. Tătaru a avut o cunoaștere extrem de limitată a funcționării sistemului de sănătate -, iar reformarea sistemului de sănătate să nu fie o reformare care reflectă niște dorințe sau impulsuri, ci să ducă într-adevăr la o revitalizare a acestui sector care, din păcate, în continuare ne plasează pe ultimele locuri din Europa nu numai din punct de vedere al finanțării, ci și din punctul de vedere al multor indicatori demografici și de sănătate”, a comentat Alexandru Rafila.

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, vedea posibilă, în campania electorală, înainte cu câteva zile de alegerile parlamentare din 6 decembrie, o colaborare PSD cu USRPLUS după un an. 

Campania de vaccinare n-ar trebui să fie o medalie la gâtul unui partid politic

Pe de altă parte, întrebat dacă și campania de vaccinare ar putea suferi modificări odată schimbarea guvernului, Alexandru Rafila a spus că de principiu, „în timpul cursei nu se schimba caii”, dar strategia de vaccinare poate fi îmbunătățită. În plus, profesorul Rafila face un apel: campania de vaccinare nu trebuie să fie asumată politic. 

„De succesul acestei campanii depinde repornirea economiei și a vieții sociale în România (...), dar aș vrea să fac un mic comentariu: faptul că noi încercăm toți să sprijinim această campanie, ea nu trebuie să fie o medalie la gâtul unui partid politic sau chiar al unui guvern. Important este să dispară aceste asumări, dacă vreți, a succeselor, atunci când discutăm despre o problemă de sănătate publică așa de importantă. Ne dorim cu toții succesul acestei campanii de vaccinare, sprijinim cu toții și trebuie să fie un succes al României, nu trebuie politizată. Dacă se face greșeala politizării acestei campanii, așa cum s-a făcut în cursul anului 2020 cu foarte multe lucruri care au fost politizate, deși n-ar fi trebuit, atunci o sa avem o problemă de credibilitate, pe de o parte, și există și riscuri în ceea ce privește succesul campaniei”, a punctat Alexandru Rafila.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri