Antal Arpad (UDMR): Dacă nu rezolvăm problema traseismului politic, nu vom putea vorbi despre o democrație corectă în România

Data publicării:
antal arpad
Primarul din Sfântul Gheorghe, Antal Arpad. Foto: Facebook

Primarul din Sf. Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), consideră că dacă nu se va rezolva problema traseismului politic, nu se va putea vorbi niciodată despre o democrație corectă în România.

Antal Arpad a declarat, marți, la Digi24, că doar în mandatul 2012-2016 un procent de 31% dintre deputați și-au schimbat partidul, ceea ce înseamnă că 2,3 milioane de voturi au fost fraudate.

„Oamenii au votat un partid, iar parlamentarul lor a trecut la alt partid. Sunt 5% dintre parlamentari care, în aceeași perioadă, și-au schimbat partidul de 3 ori într-un mandat de 4 ani. Aceasta este o problemă foarte serioasă a democrației românești și dacă nu o rezolvăm, nu vom putea vorbi niciodată despre o democrație corectă în România”, a spus Antal.

Potrivit acestuia, în decembrie 2020, când s-a format coaliția PNL-USR-UDMR, reprezentanții Uniunii au propus să nu fie acceptați parlamentari din alte partide în grupurile parlamentare ale formațiunilor respective, acesta fiind primul acord politic încheiat chiar înainte de formarea Guvernului.

„Cu alte cuvinte, să nu cumpărăm parlamentari de la alte partide. (…) Cineva ar trebui să sancționeze această migrație politică: societatea civilă, presa și alegătorii”, a afirmat Antal Arpad.

Primarul din Sf. Gheorghe a dat exemplul Spaniei, unde, după alegerile din acest an, Partidul Popular avea nevoie de două mandate ca să formeze Guvernul, iar reprezentanții acestuia nu au mers să cumpere 3 parlamentari, și din această cauză nu au putut forma Guvernul.

Acesta a precizat că și în Germania s-a înregistrat o situație similară, când CDU avea nevoie de 3 parlamentari, dar nu a cumpărat vreunul, ci a făcut alianță cu social-democrații. ”Aici ar trebui să ajungem în România, să nu treacă parlamentarii de la un partid la altul în timpul mandatului”, a precizat Antal.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri