Ar fi România în stare să câștige astăzi un război? Răspunsul lui C.T. Popescu

Data actualizării: Data publicării:
ctp digi

Ce s-ar întâmpla astăzi dacă România ar fi nevoită să-și apere existența, ca stat, așa cum a fost situația în Primul Război Mondial? Ar putea politicienii din zilele noastre să înfăptuiască un obiectiv atât de îndrăzneț, cum a fost Marea Unire de la 1918? Răspunde jurnalistul Cristian Tudor Popescu:

„Nu pot decât să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă România ar avea de susținut acum un război pentru supraviețuirea ca stat și națiune. Imaginați-vă că ar trebui să ducem acum un război de supraviețuire în condițiile în care România nu reușește să îşi vaccineze cetăţenii în timp de pace. O ţară care nu dispune de autostrăzi pentru solicitările pe timp de pace ar trebui să ducă un război unde căile de comunicație sunt esenţiale. Să ne gândim la clasa politică, la cei care răspund în funcții executive într-o țară în care partidul de guvernământ tocmai şi-a dărâmat propriul guvern. Cum ar face faţă o astfel ţară unui război?”, a spus Cristian Tudor Popescu.

El arată însă că lucrurile nu erau foarte diferite în urmă cu 100 de ani, iar țara era fel de coruptă la nivelul clasei conducătoare. Victoria obținută de România s-a datorat în primul rând țăranilor, spune jurnalistul.

„E greu de imaginat un festival al incompetenţei, prostiei la nivel politico-militar aşa cum s-a desfăşurat în România încă de la începutul secolului 20 şi sfârşind cu încheierea Primului Război Mondial. Dacă este să fim raţionali şi conştienţi de ce s-a întâmplat atunci, România nu datorează clasei politice şi de conducători militari aproape nimic”, a adăugat jurnalistul.

Întreaga emisiune „Jurnalul de seară” în care a fost dezbătută această problemă o puteți urmări aici

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri