Băsescu, ironic la adresa lui Iohannis: N-am crezut niciodată că se scoate la concurs postul de secretar general al NATO

Data actualizării: Data publicării:
traian basescu
Traian Băsescu FOTO: Inquam Photos / Silviu Filip

Fostul președinte Traian Băsescu a avut o reacție vehementă legată de dorința lui Klaus Iohannis de a prelua șefia NATO. În exclusivitate pentru Digi24, acesta a lansat un avertisment, dar și o serie de ironii la adresa șefului statului: spune că nu a crezut niciodată că asemenea posturi pot fi scoase la concurs și că un asemenea anunț nu poate fi făcut fără o strategie clară și sigură.

„Aici este partea de risc major pe care eu o văd în această declarație, în primul rând dacă ar fi fost un aranjament deja făcut să se renunțe la Rutte, cei care ar fi trebui să anunțe ar fi fost americanii”, a declarat Traian Băsescu.

De asemenea, fostul președinte a lansat și câteva ironii în stil propriu la adresa actualului șef al statului.

„N-am crezut niciodată că se scoate la concurs postul de secretar general NATO, dar se pare că s-a scos și domnul Iohannis s-a înscris la acest concurs”, a declarat la Digi24 fostul președinte.

El a mai spus că, totuși, candidatura lui Iohannis este o veste bună, dacă asta înseamnă că prezența lui Mark Rutte în funcția de secretar general NATO este pusă sub semnul întrebării. „Mark Rutte este un om care disprețuiește România”, a spus Băsescu.

Băsescu subliniază, însă, că Iohannis ar fi trebuit să-și pregătească candidatura. „Dacă Iohannis a făcut acest anunț fără a avea o strategie de negocieri, de politică externă, legată de desemnarea dânsului, a făcut o mare greșeală. Va trebui să aloce resurse pentru deplasări, secretarul general nu are avion și trebuie să închirieze și avantajul ar fi că alianța NATO l-ar privi la înălțime, că Iohannis e foarte înalt”, a mai spus Traian Băsescu.

Klaus Iohannis a decis să intre în competiţia pentru funcţia de secretar general al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat marți că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO, argumentând că decizia are la bază performanţa României, experienţa acumulată pe parcursul celor două mandate de preşedinte al României, înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, şi în special regiunea noastră, şi angajamentul său ferm faţă de valorile şi obiectivele fundamentale ale NATO.

Anunţul preşedintelui Iohannis a venit la puţin timp după apariţia informaţiei potrivit căreia România a notificat aliaţii din NATO că intenţionează să-l propună pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar-general al Alianţei şi în contextul în care premierul olandez demisionar Mark Rutte beneficiază de o puternică susţinerea pentru a-i urma lui Jens Stoltenberg la şefia NATO.

 

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri