Bucura-Oprescu anunță că salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere: Va exista o formulă care se va folosi anual

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - SEDINTA DE GUVERN - BRIEFING - 9 NOI 2023
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii. Inquam Photos / George Calin

Salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual şi îmi doresc să finalizăm acest mecanism anul acest, a declarat, luni, la Sibiu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu.

Conform unui comunicat publicat pe pagina de Facebook a ministerului, Simona Bucura-Oprescu a efectuat luni o vizită de lucru în Sibiu, care a inclus vizite inopinate şi discuţii cu angajaţii Casei Judeţene de Pensii, ai Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, precum şi o întâlnire cu angajatorii din judeţ.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Principalele subiecte discutate cu angajatorii au vizat deficitul de forţă de muncă, formarea profesională, în special a celei cu nivel de pregătire foarte scăzut, creşterea competenţelor şi adaptarea lor la evoluţia pieţei muncii globale. De asemenea, angajatorii au fost interesaţi de felul în care va fi stabilit salariul minim brut pe ţară garantat în plată în contextul Directivei Europene nr. 2041/2022, pe care România o va implementa.

„Îmi doresc să finalizăm acest mecanism de stabilire a salariului minim anul acesta. În acest moment sunt analizate diverse formule, indicatorii luaţi în calcul fiind productivitatea, inflaţia şi corelarea cu nivelul salarial mediu. Partea bună este că odată cu stabilirea acestui mecanism, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual, ceea ce va asigura predictibilitate atât pentru angajator, cât şi pentru angajat”, a explicat ministrul Simona Bucura-Oprescu, citată în comunicat.

De asemenea, ea a reamintit că, începând cu 1 iulie 2024, salariul minim va creşte la 3.700 de lei, aşa cum a fost discutat în cadrul Consiliului Naţional Tripartit.

În cadrul întâlnirii cu angajatorii sibieni, ministrul a mai arătat că piaţa muncii este prioritatea mandatului său şi a anunţat că pe lângă programele existente şi implementate prin agenţiile de ocupare a forţei de muncă, cele de ucenicie, pentru primul loc muncă, pentru şomeri, cele pentru inserţia pe piaţa muncii sau prin care este stimulată angajarea într-o altă localitate, urmează să fie lansate şi implementate şi alte programe, cu noi finanţări pentru piaţa muncii.

„Consider că numai o piaţă a muncii puternică poate să ne aducă veniturile necesare pe care ulterior să le repartizăm în salarii şi pensii. Este foarte important ca piaţa muncii, în special pe partea de ocupare, să fie o piaţă a muncii care evoluează şi aici este foarte important ca dumneavoastră, angajatorii, să fiţi sprijiniţi pentru creşterea competenţelor angajaţilor dumneavoastră. () Gândim acest lucru printr-un sistem de vouchere pentru competenţe, care vor fi pentru început pe trei domenii: creşterea competenţelor digitale, creşterea competenţelor lingvistice, respectiv creşterea competenţelor pe domeniul verde. De asemenea, vom continua finanţarea şi pentru primul loc de muncă şi pentru ucenicie, din fonduri europene. Dar ambiţia mea, şi aici încă lucrăm la proiect, este să-i aducem acasă şi pe cei care au plecat, şi nu mă refer doar la cei care au un nivel scăzut sau mediu de calificare, ci şi la cei din top management”, a mai spus ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri