Video Câciu: Dacă nu faci nimic și doar plafonezi prețurile RCA, fără un plan de acțiune, lucrurile pot derapa

Data actualizării: Data publicării:
adrian-caciu_43_INQUAM_Octav_Ganea-1536x1024
Ministrul Adrian Câciu. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat, vineri, la Digi24, că Autoritatea de Supraveghere Financiară va veni în perioada următoare cu o analiză a vulnerabilităților legislative ale pieței asigurărilor, după insolvența Euroins, și va propune Parlamentului și Guvernului soluții de modificare. Între timp, spune acesta, Executivul va interveni pe termen scurt pentru a proteja consumatorii, una dintre opțiunile legale aflate la dispoziția acestuia fiind plafonarea pe maxim 6 luni a tarifelor RCA. Însă Câciu avertizează că, fără un plan de acțiuni concrete în timpul stagnării prețurilor, „lucrurile pot derapa”.

„Pe baza soluțiilor pe care le va prezenta, sper în scurt timp, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Guvernul va lua o decizie în a proteja interesele consumatorilor de asigurări. E cazul ca cu această ocazie, nu este pentru prima oară când se întâmplă în România, toate partidele să stea la masă și să găsească o soluție de reglementare mai bună a pieței de asigurări și nu numai. Am avut anul trecut probleme și în piața de energie.

Pe baza analizei cu care vine ASF și care să spună care sunt vulnerabilitățile în legislație. Poate nu au toate atribuțiile, poate le mai trebuie, poate trebuie întărit rolul Autorității, poate trebuie diversificată piața, poate făcute niște condiționări de cote de piață, poate trebuie făcute niște condiționări de capital suplimentare.

ASF are autonomie și este în subordinea Parlamentului.

Ceea ce va trebui să facem pe termen scurt, dacă este cazul, și pe baza analizei pe care ASF o să o înainteze Guvernului, dacă este cazul, să intervenim pentru a proteja consumatorii, vom interveni. Important este ca la finalul zilei, în urma acestor decizii pe care le vom lua, consumatorii, pe de o parte, să fie protejați pentru a nu mai crește prețurile și, de ce nu, să vedem prețuri mai mici pe această piață.

Plafonarea poate fi o soluție sub o singură condiție, să fie însoțită de un plan de acțiuni concret și asumat de către ASF și de Parlament pentru o îmbunătățire a legislației privind aceste piețe”, a declarat Adrian Câciu.

Acesta spune că Guvernul nu va împrumuta Fondul de Garantare a Asiguraților.

„Legea acestui fond prevede finanțarea, nu se finanțează de la bugetul de stat, se finanțează din cotele companiilor de asigurări. Asta trebuie să vă răspundă ASF, pentru că acolo este acest fond. Se finanțează pe de o parte din cotele companiilor de asigurări și se poate împrumuta pentru a se capitaliza, dar nu atinge bugetul de stat sau banii pe care statul îi colectează de la cetățeni. Este o chestiune pe care ASF trebuie să o gestioneze împreună cu Fondul, iar dacă nu sunt destule sume, dânșii trebuie să găsească soluții pentru a asigura pe toți consumatorii de asigurări că își vor primi banii într-un termen așa cum e prevăzut de lege, foarte scurt”, a mai explicat ministrul Finanțelor.

Întrebat dacă, în cazul unei decizii ASF de majorare a cotizațiilor depuse de firmele de asigurări în FGA, aceasta va însemna o creștere a prețurilor polițelor de asigurări, ministrul a precizat: „Trebuie să se asigure că aceasta nu va duce la un preț mai mare. Guvernul, dacă este cazul, va interveni să protejeze consumatorii. Când spunem protejare, înseamnă să nu lăsăm lucrurile să derapeze din varii motive – că piața nu e diversificată, că o autoritate nu gestionează bine situația...Nu vreau să mă pronunț. Cu siguranță că ceea ce vom face va veni ca soluție de la ASF către Ministerul de Finanțe, după care către Guvern, va fi evaluată astfel încât prețurile să nu crească”.

El spune că proiectul companiei de stat de asigurări există și este în lucru, „dar nu este cel care va rezolva problema”. „Piața de asigurări trebuie să aibă foarte mulți jucători”.

„ASF are în rol atragerea de asigurători pe piață. Trebuie să avem diversificare de piață, atâta timp cât acea piață este în supravegherea unei autorități stabilite de Parlament.

Guvernul poate avea doar o acțiune temporară, așteptăm soluțiile de la ASF. O soluție temporară pentru ca aceste decizii ale Autorității să nu afecteze consumatorii de RCA. Dar, în același timp, și un plan de acțiune asumat ce se va face în acest interval de timp, în care prețurile rămân în stagnare, ce se va întâmpla din perspectiva reglementării supravegherii diversificării introducerii unor cote de piață maximale etc”, a spus Câciu.

Oficialul din Guvern afirmă că, pentru a evita riscul ca tarifele RCA să explodeze după plafonare, trebuie un plan de acțiune.

„Dacă nu faci nimic și doar intervii să stagnezi prețul, după ce această perioadă de intervenție va dispărea, evident lucrurile pot derapa. De aceea este necesar ca în același timp să se facă o serie de acțiuni concrete, astfel încât piața să se echilibreze.

Legea 21 prevede intervenția pe piață o perioadă limitată de timp, de maxim 6 luni”, a spus Adrian Câciu.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor  necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar, potrivit unui comunicat transmis de ASF.

Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt ASF, a declarat, vineri, la Digi24, după decizia Autorității de a retrage autorizația de funcționare a Euroins ca urmare a intrării în insolvență, că Fondul de Garantare a Asiguraților va plăti toate drepturile polițelor de asigurări la această firmă.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri