Cîțu, despre prețul energiei: Doar dacă avem piață concurențială poate să scadă prețul. Legea consumatorului vulnerabil, la 1 ianuarie

Data actualizării: Data publicării:
energie electrica
Potrivit datelor INS, prețul la energie electrică a crescut cu 24,6%, în timp ce prețul gazului a crescut cu 20,5%. Foto: Gettyimages

Premierul Florin Cîțu va avea, joi, o întâlnire cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, și cu reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței pentru a discuta despre creșterea prețului la energie. Premierul a declarat că există o diferență foarte mare de la „liberalizare la piață concurențială” și vrea să se asigure că în România există o piață concurențială pentru că doar așa pot scădea prețurile. De aemenea, Florin Cîțu a anunțat că vrea ca de la 1 ianuarie să intre în vigoare legea consumatorului vulnerabil.

„Am două obiective la întâlnire (nr. întâlnire cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, și cu reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței). Aș vrea să înțeleg exact ce se întâmplă cu creșterea prețurilor. Știu că sunt mai multe explicații, și creștere prețului pentru acele certificate verzi. În același timp am chemat Consiliul Concurenței pentru că este o diferență foarte mare de la liberalizare, piață liberă, la piață concurențială. Și vreau să mă asigur că România îndeplinește și condițiile unei piețe concurențiale. Doar dacă ai piață concurențială prețurile pot să scadă”, a declarat Florin Cîțu.

Prețul la energie a crescut în ultima perioadă. Potrivit datelor INS, prețul la energie electrică a crescut cu 24,6%, în timp ce prețul gazului a crescut cu 20,5%.

De asemenea, premierul a declarat că vrea ca legea consumatorului vulnerabil să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022, motiv pentru care i-a cerut ministrului energiei să accelereze „procesul”.

„I-am cerut ministrului energiei să vină cu o soluție și am și vom avea o soluție de a finanța și aproba mai repede legea consumatorului vulnerabil pentru că aceste companii au profituri mai mari decât au avut până acum și putem de acolo să transferăm. Se accelerează procesul. Trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022”, a spus premierul.

Ce prevede legea consumatorului vulnerabil

Legea care stabilește măsuri de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost adoptată de Senat în luna mai, și este la Camera Deputaților.

Proiectul de lege stabileşte criteriile de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie şi reglementare a măsurilor de protecţie socială pentru acestea şi în special accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei energetice.

Printr-un amendament adoptat de Senat a fost eliminată categoria de consumatori vulnerabili din motive de vârstă şi au fost menţinute celelalte categorii de consumatori vulnerabili: cei izolaţi, din motive de venit şi din motive de sănătate.

Prin proiectul de act normativ se acordă ajutoare financiare pentru încălzirea locuinţei, pentru consumul de energie pentru acoperirea unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului, pentru achiziţionarea în cadrul unei locuinţe de echipamente eficiente din punct de vedere energetic pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum în locuinţă, pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor ori pentru conectarea la sursele de energie.

Ajutorul financiar pentru încălzirea locuinţei este de 250 lei lunar pentru gaze naturale, 500 lei lunar pentru energia electrică şi 160 lei lunar pentru combustibili solizi şi petrolieri, faţă de 80 lei cât era prevăzut în în forma Guvernului.

Limita maximă până la care o persoană poate beneficia de ajutoare pentru încălzire este de 810 lei/persoană în cazul familiilor şi 1.445 de lei în cazul persoanei singure.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Primul medicament pentru regenerarea dinților, aprobat pentru teste pe oameni
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Rita Ora dezvăluie secretul mariajului cu regizorul Taika Waititi. Ce îi ține împreună, deși amândoi au un...
Film Now
Vin Diesel l-a surprins pe un puști de patru ani, care a luptat cu leucemia: „Bun venit în familia noastră!”...
Adevarul
Ion Ţiriac a pus ochii pe un castel cu o istorie aparte. Cine este îngropat în curte și cât l-ar costa pe...
Newsweek
România și Lituania, centre de arme și muniție ale UE împotriva Rusiei. Ajung pe frontul din Ucraina
Digi FM
Cel mai bătrân român a împlinit 111 ani. Ce aliment neobișnuit mănâncă bărbatul care a doborât mai multe...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Filmul care învinge pelicula „Furiosa”, bine primită de critici, dar nu și de public, într-un alt weekend cu...
UTV
Erika Isac si Rares au fost amenintati cu moartea inaintea unui concert la Medgidia. Evenimentul a fost anulat