Rușii au avariat sau distrus 5 din cele 6 centrale ale celei mai mari firme private de energie din Ucraina

Data publicării:
atac ucraina centrala electrica
După valurile de atacuri din 22 și 29 martie, instalațiile de distribuție au fost distruse „în aproape toate regiunile”. Colaj foto / surse foto: Profimedia Images

Șeful celei mai mari firme private de energie din Ucraina, DTEK, a transmis că cinci dintre cele șase centrale ale sale au fost avariate sau distruse, cu 80% din capacitate pierdută după două săptămâni de atacuri rusești, și că reparațiile ar putea dura până la 18 luni, informează Reuters.

Atacurile rusești cu rachete și drone au lovit centrale termice și hidroenergetice din centrul și vestul Ucrainei în cursul nopții de vineri.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un discurs video din noaptea de sâmbătă, a spus că Rusia efectuează „lovituri josnice” menite să provoace „sângerarea” energiei ucrainene.

„America, Europa, ceilalți parteneri ai noștri, toată lumea știe de ce avem nevoie”, a spus el. „Toată lumea știe cât de important este acum să ne ajute să ne protejăm de aceste atacuri”.

DTEK asigură aproximativ un sfert din nevoile țării, motiv pentru care centralele termice și alte instalații au lovite în mod repetat de rachete, drone și artilerie rusești în mai bine de doi ani de război.

Directorul executiv al DTEK, Dmitro Sakharuk, a declarat la televiziunea națională că valurile de atacuri din 22 și 29 martie au lovit producția termică și hidro „în aproape toate regiunile” și că instalațiile de distribuție au fost distruse.

„Pentru a fi mai precis, cinci din șase stații noastre au fost grav avariate, unele unități au fost distruse, altele au fost avariate cu 50% sau mai mult”, a spus el.

„Acest lucru este valabil atât pentru regiunile de vest, cât și pentru regiunile centrale, iar atât echipamentele necesare pentru producerea energiei electrice, cât și pentru transportul de la stație la rețea au fost avariate”, a spus el.

Compania a suferit pierderi în valoare de 300 de milioane de dolari numai pentru echipamente, a spus el, în timp ce costurile cu forța de muncă ar necesita din nou până la jumătate. „Am stabilit că 80% din capacitatea de generare disponibilă nu funcționează acum”, a adăugat el.

Un înalt oficial al companiei Centrenergo a declarat că centrala termică Zmiivska, cu 10 unități, din regiunea de nord-est Harkov a fost distrusă în atacurile din 22 martie.

DTEK a cheltuit 110 milioane de dolari pentru a restaura 10 unități lovite de atacurile rusești anul trecut, a spus Sakharuk, două treimi dintre acestea fiind acum distruse din nou.

Va necesita luni de reparații, a spus el, și în unele cazuri până la un an și jumătate.

„Este nevoie de timp pentru a fabrica o turbină sau un generator sau un transformator, așa că trebuie să fiți pregătiți pentru faptul că energia va reveni treptat”, a spus el.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri