Comisia de Cod Electoral: Partidele se vor putea împrumuta cu bani de la persoane fizice şi juridice 

Data publicării:
cod electoral

Comisia de Cod Electoral a luat în discuţie, joi, legea alegerilor locale şi pe cea privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. 

Partidele politice se vor putea împrumuta cu bani de la persoane fizice şi juridice, potrivit proiectului de lege privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, adoptat de Comisia de Cod electoral, anunţă Mediafax.  

Proiectul de lege permite partidelor politice să contracteze împrumuturi în bani de la persoanele fizice şi juridice, dar numai prin acte autentice notariale sub sancţiunea nulităţii absolute, însoţite de documente de predare - primire, în contract prevăzându-se modul şi termenul de restituire a acestora.

Proiectul prevede că împrumuturile care au o valoare mai mare de 100 de salarii de bază minime brute pe ţară se supun condiţiilor de publicitate. Pe de altă parte, se interzice acordarea de împrumuturi de către partidele politice, alianţele politice sau electorale şi candidaţii independenţi către persoanele fizice.

Proiectul mai prevede că sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic într-un an fiscal nu pot depăşi 0,025% din veniturile prevăzute în bugetul de stat pe anul respectiv. Totodată, sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 200 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv.

În acelaşi timp, proiectul de lege stipulează faptul că sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 500 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la 1 ianuarie a anului respectiv. O altă prevedere importantă vizează faptul că donaţiile în bani a căror valoare depăşeşte zece salarii de bază minime brute pe ţară se vor efectua numai prin conturi bancare.

Comisia de Cod Electoral a aprobat joi şi modificările la legea alegerilor locale. Proiectul va fi trimis luni Senatului. Aleşii speră ca proiectul să fie adoptat până la sfârşitul lunii aprilie.  

Parlamentarii din Comisia de Cod Electoral au trecut în revistă toate modificările pe care vor să le aducă la legea alegerilor locale. Cele mai importante prevederi ale acestui act normativ sunt: alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin şi alegerea preşedinţilor de consilii judeţene, în mod indirect, de către consilierii judeţeni, prin vot secret, cu majoritate simplă.

În Comisia de Cod Electoral s-a adoptat, ca principiu, ca Registrul Electoral să fie gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Registrul Electoral cuprinde numărul tuturor cetăţenilor cu drept de vot.

Cu privire la campaniile electorale aferente alegerilor locale, vor fi interzise sloganurile cu caracter discriminatoriu şi mesajele care incită la intoleranţă.

Autoritatea Electorală Permanentă va fi responsabilă şi de crearea unui corp al oficialilor electorali. Preşedinţii şi vicepreşedinţii secţiilor de votare vor fi autorizaţi de AEP pentru a participa la aceste activităţi.

În plus, se doreşte introducerea unui sistem informatic cu privire la prezenţa la vot.

Atât legea alegerilor locale, cât şi cea care vizează partidele politice şi finanţarea campaniilor electorale vor fi transmise Senatului luni, ca primă cameră sesizată, de îndată ce vor fi finalizate în Comisia de Cod Electoral. Intenţia parlamentarilor este ca legea să treacă de Senat până în luna aprilie, când va trebui să ajungă şi în Camera Deputaţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri