Concluziile și acuzațiile Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009

Data actualizării: Data publicării:
basescu geoana colaj

La aproape nouă luni de la înființare, Comisia de anchetă parlamentară privind alegerile prezidențiale din 2009 și-a prezentat, luni, concluziile. Raportul a fost votat de plenul reunit al celor două Camere, cu 205 voturi „pentru”, 94 de voturi „împotrivă” şi 24 de abţineri. Hotărârea Parlamentului și raportul vor fi trimise Parchetului ICCJ, Administraţiei Prezidenţiale, Consiliului Superior al Magistraturii şi Guvernului.

Comisia, condusă de Oana Florea (PSD), a constatat „acțiuni concrete ale instituției prezidențiale reprezentate de Traian Băsescu și ale Guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea candidatului Traian Băsescu”. Acțiunile ar fi fost, potrivit Comisiei, „perfect sincronizate”, parte dintr-un „plan premeditat, amplu și bine pus la punct” și ar fi fost „de natură de a schimba rezultatul alegerilor”.

Comisia mai susține că ar fi identificat patru posibile infracțiuni comise cu prilejul prezidențialelor din 2009:

1. Constituirea unui grup infracțional organizat. Din el ar fi făcut parte președintele de atunci, Traian Băsescu, premierul Emil Boc și ceilalți membri ai Guvernului (printre care Vasile Blaga, Elena Udrea, Radu Berceanu, Cătălin Predoiu, Adriean Videanu și Sorina Luminița Plăcintă). „S-au asociat în vederea comiterii de infracțiuni care să aibă drept consecință favorizarea comiterii de infracțiuni electorale, cu scopul de a-l avantaja pe candidatul Traian Băsescu”, susține Comisia.

2. Falsul intelectual. De această infracțiune este suspectat Traian Băsescu, fiind invocat decretul prin care președintele l-a desemnat pe Vasile Blaga drept vicepremier și ministru interimar al Internelor, în locul lui Dan Nica (PSD).

3. Uzul de fals

4. Abuzul în serviciu. Comisia invocă 20 de hotărâri de Guvern, care ar fi fost adoptate cu încălcarea unor prevederi din Constituție.

Prin trimiterea dosarelor „cu materialele documentare care au stat la baza elaborării raportului”, Comisia arată că o decizie de începere sau neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Traian Băsescu aparține Parchetului General, în timp ce pentru membrii de atunci ai Guvernului misiunea de a cere începerea urmăririi penale aparține președintelui Klaus Iohannis.

Nu în ultimul rând, în raportul Comisiei apare scris că s-ar impune o nouă comisie de anchetă. Mai mult, se propune în raport și o variantă de nume pentru aceasta: Comisie parlamentară de anchetă pentru verificarea implicării unei grupări metastatale în controlul abuziv, nelegal și nedemocratic asupra vieții politice, economice și sociale din România, precum și asupra înfăptuirii actului de Justiție, în perioada 2004-2017.

Raportul Comisiei conduse de Oana Florea are 131 de pagini. Documentul poate fi consultat AICI.

Comisia a fost constituită ca urmare a acuzaţiilor jurnalistului Dan Andronic, potrivit cărora, în cel de-al doliea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 2009, în sufrageria lui Gabriel Oprea s-ar fi aflat procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi fostul şef al SRI, actual ambasador al României la Washington, George Maior.

La comisie a fost chemată de mai multe ori pentru audiere şi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, însă aceasta a refuzat de fiecare dată invitaţia.

O propunere legislativă a preşedintelui comisiei de anchetă, deputatul PSD Oana Florea, vrea ca refuzul unei persoane de a se prezenta la audieri într-o comisie parlamentară de anchetă să constituie infracţiune şi să fie pedepsit cu închisoarea de la opt zile la trei luni sau cu amendă penală în valoare de 10.000 de lei şi cu interzicerea de a ocupa o funcţie publică timp de trei ani.

 Fostul preşedinte Traian Băsescu spunea, pe 9 septembrie 2017, că membrii comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 sunt „ridicoli", susţinând că PDL avea un singur om în secţiile de votare, în timp ce şase partide care erau împotriva candidaturii sale aveau şi ele reprezentanţi şi întrebându-se cum putea fura acel singur om din comisie buletinele de vot. Aceasta este prima reacţie a lui Băsescu după raportul preliminar al Comisiei parlamentare, potrivit căruia el şi Emil Boc ar fi favorizat fraudarea alegerilor.

„Eu cred că sunt atât de ridicoli cu aceste concluzii încât nu merită o reacţie a mea", spunea atunci fostul preşedinte. El a susţinut că ştie foarte bine că nu au fost fraudate alegerile în favoarea sa. „Ştiu foarte bine că nu au fost fraudate în favoarea mea, iar acest lucru este dovedit de faptul că în timp ce noi, PDL, am avut un singur om în secţiile de votare, ei au avut reprezentanţi din şase partide, toţi împotriva candidaturii mele, susţinătorii lui Geoană. Cum putea acel om să fure buletine de vot”, a spus Traian Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri