Delir la Alba Iulia. Primarul USR, Funar și AUR „judecă pentru crimă” Austro-Ungaria: „Sarmizegetusa, prima capitală de pe Pământ”

Data actualizării: Data publicării:
alba proces funar
Imperiul austro-ungar ”judecat pentru crimă” la Alba Iulia. Primarul Gabriel Pleșa, Funar și un lider AUR pe post de judecători. Foto: Captură video/alba24.ro

La o masă cu un tricolor pe post de mușama s-au așezat primarul USR din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, fostul primar din Cluj, Gheorghe Funar și președintele AUR Deva, Tiberiu Bârstan. Lângă ei au ajuns și Daniela Petronela Anca și Letiția Aman, membri AUR Caraș-Severin, pentru a „judeca” „crimele” Imperiului Austro-Ungar, scrie alba24.ro.

Dintr-o boxă cu ecou se auzea „Tiberiu Bârstan stră, străă, străăă nepotul lui Horea”, „Daniela Petronela Anca stră, străă, străăă nepoata lui Horea”.

Cei cinci erau gata să înceapă procesul. Ce proces? Cel „simbolic” deschis împotriva Imperiului Austro-ungar. Totul s-a întâmplat la Alba Iulia, joi, 2 noiembrie, la procesul deschis împotriva Imperiului Austro-ungar, pentru crimele comise asupra revoluționarilor din Apuseni, Horea, Cloșca și Crișan.

Procesul, unul simbolic, dar cu „mari urmări istorice” după cum insistau cei prezenți a fost deschis de autointitulatul scriitor, jurnalist și istoric literar, Laurean Stănchescu.

Pleșa, Funar, Bârstan, Anca și Letiția au fost convocați la masă pe post de juriu. Însă ca procesul să „intre în istorie” pe esplanada obeliscului din Alba Iulia au fost prezenți martori.

Cu telefoanele deschise pe live-uri, martorii înregistrau „momentul istoric”. Martorii în sine mare parte membri AUR și câteva persoane care sorbeau fiecare cuvânt aruncat din microfonul cu ecou.

Dintr-o mapă verde, Laurean Stănchescu scoate dovezile. Le prezentase și înainte de începerea procesului, primarului din Alba Iulia.

„Am aici documentele de la Franz Joseph din arhiva imperială și din Arhiva Academiei Maghiare din Budapesta. Am intrat eu cum știu să intru în arhivele imperiale asta este meseria mea de istoric literar”, explică Stănchescu.

Într-un final încep acuzațiile, Delu de la AUR citește rechizitoriul.

„Românii cei mai vechi locuitori ai pământului”, se aude din boxă, ”vechime daco romană neîntreruptă” continuă să tune cuvintele din boxă.

Președintele AUR Deva, Tiberiu Bârstan, explică pentru ce este „condamnnat” imperiul, dar nu destul de clar.

Atunci, „procurorul” intervine: ”Este condamnat pentru toate atrocitățile făcute aici. Condamnarea de astăzi este bine venită, nu este doar o condamnare simbolică ci una cu gravitație politică și istorică”, se precipită Stănchescu când motivează sentința.

După „sentință” fostul primar din Cluj, Gheorghe Funar, a pus mâna pe microfon. Acesta a spus că trebuie interzise statuile unor figuri istorice din țară care au făcut crime împotriva românilor și vorbește despre un oraș subteran cu tuneluri care se întind în toată lumea.

„Împăratul Traian a asistat personal la ștergerea de pe suprafața pământului a primei capitale de pe Planeta Pământ, Sarmizegetusa, care s-a aflat lângă Hațeg, pe o suprafață de 400 de hectare. Sub această capitală, în care intrau cel puțin 100.000 de luptători, a fost construit și se află acolo primul oraș subteran de pe planeta Pământ. Din orașul subteran pleacă tuneluri în țară și în lume”, explică fostul primar.

Citește reportajul complet pe Alba24.ro.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri