Exclusiv Drulă, despre decizia BEC: Ciolacu e în spatele mașinațiunilor. E atât de speriat de noi încât nu vrea să candidăm

Data actualizării: Data publicării:
Catalin Drula la congres USR
Liderul USR, Cătălin Drulă. FOTO: Inquam Photos / George Calin

Președintele USR, Cătălin Drulă, a declarat luni, în emisiunea Jurnalul de Seară, la Digi24, că Marcel Ciolacu se află în spatele deciziei Biroului Electoral Central de a respinge constituirea Alianţei Dreapta Unită, formată din USR, PMP şi Forţa Dreptei, precizând că liderul PSD „e atât de speriat încât nu vrea să ne lase să candidăm”. 

 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire. Întrebat ce se așteaptă de la ÎCCJ, Drulă a spus: „Așteptarea de a admite protocolul Alianței și de a ne permite un lucru normal într-o democrație, asocierea liberă, alegerile libere ca oamenii să ne găsească pe buletinul de vot și să aibă o alternativă la PSD-PNL”.

Întrebat dacă e un argument cu Eugen Tomac care nu este în dreptul președintelui, liderul USR a spus:  „Absolut deloc și am putea să ascultăm o opinie, am putea să ascultăm altă opinie, dar mai bine să ne uităm la o situație identică – USR și PLUS, la vremea respectivă, în 2019, tot la alegerile europarlamentare s-au găsit în aceeași situație – în registrul partidelor încă nu era înscris, deși trecuseră doi ani de când era ales și în funcție Dan Barna și fel Dacian Cioloș la celălalt partid. Atunci BEC tot așa ne-a respins alianța, sumar. Am mers la Înalta Curte, care a decis casarea decizie BEC, înregistrarea alianței și a dat trei argumente esențiale: Unu – că această condiție ca în acel registru al partidelor unde înregistrările durează – și m-am uitat la toate partidele - de altfel dacă-mi permiteți un fapt divers – Marcel Ciolacu la data ultimelor alegeri parlamentare, ca și la locale, fusese ales în august, nu era în registrul partidelor, era Viorica Dăncilă. Este un lucru care ar trebui reparat în România, astfel ca rezultatele congreselor să fie imediat înregistrate. Durează, în practică, între patru-nouă luni sau până la doi ani în cazul USR atunci, cum vă spuneam, sau în cazul domnului Tomac care are o decizie de primă instanță cum aveam și noi în perioada respectivă”. 

„În spatele mașinațiunilor e Marcel Ciolacu”

Drulă susține că Ciolacu se află în spatele deciziei BEC: „Avem o speță identică – din informațiile mele la BEC-ul acesta, cel puțin un judecător – el e format din judecători, membri ai AEP și reprezentanți ai partidelor. Reprezentantul PSD, un om cu istorie, pe care nu știu dacă telespectatorii dvs., poate ar trebui să-l știe – e omul care ca agent guvernamental al României la CEDO a trimis argumente împotriva interesului României în favoarea lui Dragnea și apoi a fost demis, era în guvernul Dăncilă, domnul Viorel Mocanu. Acest domn e reprezentatul PSD în BEC și a cerut nici mai mult nici mai puțin decât respingerea Alianței Dreapta Unită. Din informațiile mele, cel puțin un judecător al ICCJ s-a uitat la decizia din 2019 și a spus că aceste spețe sunt identice. A început o agitație teribilă a domnului Toni Greblă, președintele AEP, un pesedist de frunte ani de-a rândul – a fost de la prefect, la secretar general al guvernului, numit în foarte multe funcții, o vreme și judecător la CCR. Și domnul Greblă are un cui cu PMP și cu Dreapta Unită. Dar el e doar o unealtă, în spatele acestor mașinațiuni e Marcel Ciolacu. Marcel Ciolacu e atât de speriat de noi, încât nu vrea să ne permită să candidăm.

E un lucru simplu, un exercițiu simplu de logică, știți că au această retorică – opoziția nu contează, e mică. Dacă e așa, de ce folosește atâtea instrumente împotriva noastră? Pentru că singurii care putem să salvăm România de acest plan odios în care Ciolacu se visează președinte cu toate jocurile aranjate pe zece ani suntem noi. Visul lui e să intre într-un tur doi cu reprezentatul unui partid extremist și atunci pe model Iliescu-Vadim să ajungă președinte. Toate datele sociologice pe care le avem noi și tot flerul de politician pe care-l avem și noi și-l au și ei spun că se naște un val pentru această alianță – noi spune stânga comasată sau am mai găsit un termen, Partidul Comasat Român, PCR, acest PSD-PNL care nu mai are o diferență de identitate”. 

ÎCCJ dezbate marți contestația depusă de Dreapta Unită

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dezbate mâine contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită. BEC a respins, duminică, protocolul de constituire a alianţei electorale „Dreapta Unită USR - PMP - Forţa Dreptei”, la solicitarea PSD. 

În esenţă, BEC a motivat respingerea protocolului prin faptul că, în Registrul partidelor politice, Cristian Diaconescu este cel care apare ca preşedinte al PMP, în timp ce protocolul de constituire a alianţei electorale a fost semnat de Eugen Tomac şi Ionuţ Simionca.

„Biroul Electoral Central va respinge protocolul de constituire a alianţei electorale dintre Partidul Uniunea Salvaţi România (USR), Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi Partidul Forţa Dreptei cu denumirea 'Alianţa Dreaptă Unită USR-PMP-Forţa Dreptei', pentru următoarele motive: (...) Văzând menţiunile înscrise la poziţia numărul 62 din Registrul partidelor politice, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară este Cristian Diaconescu, acesta fiind cel în drept să reprezinte PMP. Luând în considerare că, din partea PMP, protocolul de constituire a alianţa electorale 'Dreaptă Unită USR-PMP-Forţa Dreptei' a fost semnat de domnii Eugen Tomac şi Ionuţ Simionca, Biroul Electoral Central ia act de faptul că nici domnul Eugen Tomac şi nici domnul Ionuţ Simionca nu apar înscrişi în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. (...) În speţă, Biroul Electoral Central constată că se încalcă dispoziţiile art.144 lit.a) şi lit.c) din Statutul PMP, care dă dreptul preşedintelui să reprezinte partidul în relaţiile oficiale şi conduce negocierile politice purtate în numele partidului, inclusiv negocieri pentru încheierea de alianţe electorale”, spune BEC.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri