Electorata. FMI îi răspunde lui Traian Băsescu

Data publicării:
misiune fmi Schaechter-3

Noua schemă anunţată pentru susţinerea celor îndatoraţi din clasa de jos şi cea mijlocie le asigură extra-lichidităţi pentru următorii doi ani. Înţelegem că măsura este destinată celor care nu sunt în urmă cu datoria mai mult de 90 de zile cu scopul de a sprijini cererea internă slabă şi de a stimula economia în ansamblu. În orice caz, parametrii detaliaţi ai schemei urmează să fie dezvăluiţi de guvern şi aşteptăm cu nerăbdare să examinăm detaliile pentru a ne asigura că viitoarea răspundere fiscală rămâne se păstrează în limitele agreate cu FMI şi CE”, a precizat FMI pentru Digi24.

Preşedintele Traian Băsescu a spus, marți seara, la un post de televiziune, că BNR trebuie „să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt” și a acuzat Banca Naţională de implicare în măsurile privind creşterea accizei la carburant şi „electorata”, susţinute de premierul Victor Ponta în negocierile cu FMI. Declarațiile președintelui au generat imediat o replică din partea premierului, care s-a simțit dator să ia apărarea BNR.

Oficialii BNR au declarat, miercuri, într-un comunicat, că nu au nicio implicare în proiectul privind reeșalonarea plăților pentru anumite categorii de datornici către bănci. Inițiativa îi aparține ministrului pentru Buget, Liviu Voinea, arată BNR. Banca recunoaște, totuși, că a fost consultată despre acest proiect înainte și în timpul negocierilor cu FMI, furnizând date și evaluări.

Preşedintele a declarat că singurul lucru pentru care va refuza din nou să semneze scrisoarea de intenție cu FMI este această „electorată”, despre care a spus că este „atât de imorală, încât nici măcar nu va putea fi controlată”.

El s-a referit şi la modul în care Fondul Monetar Internaţional a acceptat măsura:

Nu am ezitare să o spun, şi echipa Fondului a greşit acceptând această soluţie. Am văzut-o pe doamna şefa delegaţiei, poate având o experienţă mai mică, fericită că a găsit o soluţie inovativă. Nu, doamna reprezentantă a Fondului, ţi-o spun eu, preşedintele acestei ţări în care vii în misiuni, experienţa îmi spune că este greşit, iar doamna trebuie să aibă experienţă suficientă să conducă delegaţia Fondului în România”, a spus preşedintele.

Lucian Isar: FMI confirmă că a aflat despre măsură pe ultima sută de metri

Economistul  Lucian Isar, fost ministru în Guvernul Ponta I, a comentat în emisiunea „Jurnalul de seară” de la Digi24: „Practic confirmă că au aflat-o pe ultima sută de metri, la final, că nu și-au făcut temele și că nu puteau să fie, ca și orice delegație care vine într-o țară străină, să pozeze că au fost surprinși sau să mărturisească: domnule, nu se face, noi stăm două săptămâni și ceva într-o țară și voi veniți chiar când trebuie să semnăm că am agreat, voi veniți cu o soluție de genul acesta. Ne-ați explicat că e bine, dar noi așteptăm să vedem efectiv detaliile ca să vă spunem dacă într-adevăr, considerăm până la final că e de bine sau e de rău”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...