Florin Cîțu: Copiii trebuie implicați în procesul de decizie politică

Data actualizării: Data publicării:
președintele Senatului, Florin Cîțu, vorbește la microfon în fața unui panou pe care scrie „Senat junior”
Președintele Senatului, Florin Cîțu. Foto: Inquam Photos/Ilona Andrei

Președintele Senatului, Florin Cîțu, a declarat miercuri că este important ca parlamentarii să invite și copii „la masa discuțiilor, atunci când deciziile sunt luate în beneficiul lor”. De asemenea, de Ziua Copilului. Senatul a creat un grup de prietenie pentru copii, astfel încât aceştia să fie consultaţi periodic atunci când se iau măsuri legislative care îi privesc, ca o modalitate de a pune pe agenda Parlamentului preocupările copiilor.

„Mă bucur foarte tare să văd interesul pentru Senatul României şi pentru politică. Se pare că oamenii nu prea apreciază clasa politică, dar, dacă mă uit astăzi aici, se pare că oamenii vor să înţeleagă ce se întâmplă în această clădire. Este o zi specială astăzi - Ziua copilului. (...) Copii din Bucureşti şi din toate zonele ţării, dar şi copii din Ucraina vin astăzi aici pentru a se bucura de ziua lor, dar şi pentru a învăţa din drepturile lor. Copiii reprezintă un sfert din populaţia României şi o cincime din populaţia Uniunii Europene. Ei sunt şi viitorul, dar şi prezentul. Ca parlamentari ne dorim, sper să reuşim de cele mai multe ori, să adoptăm legi bune pentru cetăţeni şi mai ales pentru copii. Este important să le oferim copiilor şansa de a-şi spune părerea, de a fi la masa discuţiilor atunci când deciziile sunt luate în beneficiul lor”, a declarat preşedintele Senatului, Florin Cîţu, citat de Agerpres.

El a anunţat lansarea, de la 1 Iunie, a platformei online senatjunior.ro, un instrument pentru cei mici, care explică într-un limbaj accesibil lor ce este Senatul, cum funcţionează, ce sunt legile şi cum sunt create, dar are şi multe alte informaţii despre procesul legislativ, acesta fiind primul website al unei instituţii din România dedicat copiilor. Prin intermediul platformei, copiii vor avea acces în culisele procedurilor legislative şi ale activităţilor parlamentare în general.

„Cred în consultare şi în ideile copiilor, de aceea Senatul României va avea un grup de prietenie pentru copii. (...) Din ce în ce mai mult copiii sunt atenţi la ceea ce se întâmplă pe scena politică şi este bine aşa”, a spus Florin Cîţu.

Sute de copii, însoţiţi de părinţi, au vizitat miercuri, încă de la primele ore ale dimineţii, curtea Senatului, cu prilejul unui amplu eveniment dedicat celebrării drepturilor şi libertăţilor copiilor şi tinerilor, intitulat „Senatul Copiilor”, unde au avut parte de numeroase activităţi şi surprize pregătite de organizatori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri