Exclusiv Gorghiu, despre creșterea pragului electoral la 7%: Nu s-a discutat în PNL, fiecare parlamentar are dreptul la inițiativă legislativă

Data actualizării: Data publicării:
alina gorghiu in studioul digi24
Alina Gorghiu Foto: Captură TV Digi24

Alina Gorghiu a vorbit joi, la Digi24, despre inițiativa unor deputați PNL și PSD care vor creșterea pragului electoral la 7%. „Nu a fost un proiect discutat în PNL, dar este libertatea oricărui parlamentar la inițiativă legislativă”, a spus ministrul Justiției la emisiunea „Jurnalul de Seară”, realizată de Cosmin Prelipceanu. „Sunt convinsă că va fi o discuție, iar argumentele mele vor fi pentru menținerea pragului de 5%”, a precizat Gorghiu.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției: Fiecare parlamentar, conform Constituției, are dreptul la inițiative legislative.

Nu a fost un proiect discutat în PNL, dar este libertatea oricărui parlamentar la inițiativă legislativă.

În România a fost un sistem uninominal până acum ceva vreme. Eu însămi am fost aleasă în 2008 pe un sistem uninominal, au fost două mandate de parlamentare pe acest sistem.

S-a trecut apoi din nou la sistemul proporțional în România, fiecare cu plusurile și minusurile pe care le presupune tipul acela de alegere.

Într-un sistem proporțional este foarte important pragul. Dar agumentul - o majoritate stabilă versus reprezentare cât mai largă a partidelor la nivel parlamentar, este o discuție care merită făcută în societatea românească, dar nu știu dacă poate fi făcută cu atât de puțin timp înainte de alegeri.

Eu n-aș opta pentru o mărire a pragului la 7%, pentru că îmi doresc o cât mai largă reprezentare, cu dezideratul pe mai multe teme.

Legislația electorală, oricât de des a fost modificată în România, tot are nevoie de o codificare. Cred că se fac 15 ani de când tot spun că avem nevoie de un cod electoral. Avem fiecare tip de alegeri cu legea ei de organizare.

Pe de altă parte, legislația electorală are nevoie de ajustări imediate: reprezentare egală la nivel de parlament – femeie, bărbați. Avem proiecte de legi în Parlament, România are deficiența aceasta – egalitatea de șanse.

În ceea ce privește pragul electoral de 7%, sunt convinsă că va fi o discuție. Argumentele mele vor fi pentru menținerea acestui prag de 5%. Aș respinge teza că se face o inițiativă legislativă împotriva, sau pentru un partid. Dar nu pot să contest că fiecare are opinia sa în materie de legislație electorală.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri