„Revoluția fiscală”. Guvernul a adoptat pachetul de măsuri fiscale pentru 2018

Data actualizării: Data publicării:
sedinta_de_guvern gov ro

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului fiscal a fost adoptată azi în şedinţa de Guvern. Actul normativ prevede şi transferul contribuţiilor de la angajator la angajat şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Noile prevederi fiscale au fost criticate şi de patronate, sindicate, dar şi de către preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că „marea revoluţie fiscală” se transformă într-o „bulversare fiscală” ce va băga România „într-o aventură economică şi fiscală cu final trist”.

Ionut Misa_Inquam Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Actualizare 15.oo. Guvernul a adoptat ordonanța de urgență pentru modificarea Codului fiscal. Aceasta prevede transferul contribuțiilor de la angajator la angajat și scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceasta, în timp ce sute de oameni protestează în fața Palatului Victoria.

Au fost de asemenea aprobate ordonanțele privind creșterea pensiei sociale la 640 de lei și a punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018, precum și cea privind reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%. Ministrul Lia Olguța Vasilescu a precizat însă că valoarea nominală nu va fi afectată și că scăderea s-a făcut în urma mutării contribuțiilor, care ar urma să ducă la o creștere a salariului net. 

Actualizare 14.40Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a confirmat, la începutul ședinței de Guvern că proiectul privind reducerea contribuției la Pilonul II de pensii este pe ordinea de zi, în forma în care a fost prezentat inițial.

 Actualizare 14:30. Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că liberalii pregătesc o moțiune de cenzură (Detalii aici).

Actualizare 14:10. Creșterea salariului minim s-a amânat. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că ordonanța de urgență va fi adoptată săptămâna viitoare (Detalii aici).

Actualizare 13:35. A început ședința de Guvern, cu peste jumătate de oră întârziere. Declarații:

Premierul Mihai Tudose a declarat că sindicatele au fost anterior de acord cu transferul contribuțiilor, însă s-au răzgândit. „Este o inflamare excesivă a opiniei publice”, a precizat el (Detalii aici).

„Nu e vorba despre trecerea contribuțiilor. Guvernul dorește să introducă niște măsuri... foarte ferme pentru a opri externalizarea profiturilor. Luăm niște măsuri ca să nu mai fie deductibil tot profitul, ca să avem niște bani... să plătim la educație, sănătate. S-au inflamat niște multinaționale”, a spus el.

Premierul i-a dat apoi cuvântul ministrului Ionuț Mișa. El a declarat că modificările codului fiscal „aduc importante beneficii pentru cetățeni și firme”.

Reducerea impozitului pe venit la 10% pentru salariați, pensionari, chirii, venituri din dobânzi, drepturi de autor, alte venituri, cu excepșia veniturilor din dividende; Se reduc contribuțiile sociale cu 2 procente; Se transferă contribuțiile de la angajator la angajat. Toate aceste trei măsuri cumulate vor avea ca efect creșterea venitului net al angajatului fără ca angajatorul să plătească mai mult la stat, plus creșterea contribuțiilor pentru pensii”, a spus el.

Mișa a mai spus că ordonanță ce urmează să fie adoptată azi reduce numărul contribuțiilor de la 9 la 3: CAS, CASS și contribuția pentru muncă.

„O altă măsură benefică pentru salariați e majorarea nivelului salariului brut de la care se acordă deducerile”, a mai spus el.

„O altă măsură benefică, chiar dacă în media nu toata lumea e de acord și putem înțelege de ce, e transpunerea Directivei 1164 ATAD. Măsura e contestată pentru că ea dorește să limiteze deductibilitatea dobânzilor realizate între firme din aceleași grupuri. E o măsură extrem de benefică mediului economic românesc, bugetului de stat și cetățenilor, care vor beneficia de mai multe spitale, autostrăzi, beneficii în favoarea lor. E o măsură neglijată dar, în opinia mea, e esența acestei ordonanțe”, a mai spus el.

Ministrul a mai spus că prin această ordonanță este micșprată povara fiscală asupra muncii.

„Felicitări, domnule Mișa! Tocmai am aflat că niște bănci au dat drumul angajaților ca să protesteze în Piața Victoriei. Dacă băncile sunt nervoase, sunteți pe drumul cel bun! Mai rămâne să plătească și taxe”, a mai spus Tudose.

Cei doi au anunțat și o conferință de presă la ora 16:00, la Ministerul Finanțelor.

 


Actualizare 13:25. Ședința de Guvern încă nu a început.

Actualizare 9:45. Ședința de Guvern va începe cu două ore mai devreme, la ora 13:00.


Şedinţa de Guvern este programată de la ora 15.00, iar principalele măsuri cuprinse în Ordonanţa de Urgenţă care ar urma să fie adoptată de Cabinetul Tudose sunt transferul contribuţiilor în sarcina angajatilor, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% şi impunerea unei taxe de solidaritate pentru angajatori de 2,5%.

Anunţul privind adoptarea acestor măsuri în şedinţa de miercuri a Guvernului a fost făcut de către premierul Tudose marţi. Iniţial, şedinţa de Guvern în care urmau să fie adoptate noile măsuri fiscale era programată vinerea trecută, dar a fost amânată pentru luni, în lipsa avizelor de la Consiliul Legislativ şi de la Consiliul Social şi Economic, luni având loc o nouă amânare.

„Marea revoluţie fiscală” este contestată de sindicate şi patronate, deopotrivă, dar şi de primari.

Principala măsură contestată de către sindicate este cea privind transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, care va duce, în opinia acestora, la scăderea salariilor. Atât premierul Mihai Tudose, cât şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au susţinut că trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat nu va genera reduceri de salarii ci, dimpotrivă, „este pentru prima dată când se măresc salariile într-un mod serios pentru toată lumea”.

Dragnea a spus că „niciun om de afaceri normal la cap şi de bună-credinţă nu îşi va permite să se folosească de această modificare pentru a scădea salariul angajatului”, în timp ce premierul a criticat şi ironizat sindicatele, susţinând că sunt de neînţeles şi că „au ajuns la o logică strâmbă plecând de la premisa că "închidem ţara şi n-o să mai muncească nici albinele"”. 

„Se poate aplica Legea salarizării fără niciun fel de probleme. În momentul în care a fost gândit transferul contribuţiilor ca măsură în programul de guvernare a fost luat în calcul tot ansamblul măsurilor fiscale şi nu va fi niciun efect negativ asupra legii salarizării”, a susţinut, la rândul lui, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, potrivit News.ro.

Mai mult, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că angajatorii care nu plătesc contribuţiile angajaţilor după intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă privind transferul acestor contribuţii în sarcina salariaţilor se vor face vinovaţi de infracţiune, acest lucru urmând să fieprevăzut în ordonanţa care urmează să fie adoptată de Guvern sau într-o lege ulterioară.

La rândul lor, primarii se opun reducerii impozitului pe venit, care va genera scăderea semnificativă a încasărilor la buget. Soluţia găsită de Guvern a fost acordarea unor compensări de la bugetul de stat pentru anul 2018. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, spunea că, odată cu scăderea impozitului pe venit, Aradul va pierde 8 milioane de euro anual chiar şi după compensarea de la Guvern.

Săptămâna trecută, preşedintele Iohannis a criticat dur Guvernul pentru măsurile fiscale anunţate, afirmând că se vor transforma într-o bulversare fiscală şi că „vor băga România într-o aventură economică şi fiscală cu final trist”.

Luni, şeful statului a reluat criticile, spunând că tot ceea ce a văzut în ultimele zile îi confirmă că a avut dreptate atunci când a afirmat că este "„o ţopăială fiscală”, el spunând că este total inoportun ca data de implementare a acestor măsuri fiscale să fie 1 ianuarie 2018 şi că "minim, minimorum" s-ar impune o amânare semnificativă şi un studiu foarte bine fundamentat. Şeful statului a mai spus că nu a mai avut discuţii cu premierul Mihai Tudose, dar că faptul că toată lumea este împotriva acestor modificări fiscale ar trebui să dea de gândit oricui: „Nu am mai discutat cu premierul, dar am văzut cu toţii că, în afară de iniţiatori, toată lumea este împotriva acestor modificări. Ced că trebuie să dea de gândit oricui care doreşte să facă modificări atât de ample şi vede că nu vrea nimeni să meargă pe aceeaşi linie”.

Printre măsurile anunţate se numără reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, pentru unele pensii, pentru chirii, dobânzi, activităţi agricole, introducerea unei „contribuţii asigurătorii pentru muncă” de 2,25% pentru angajatori, majorarea nivelului salariului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală, reducerea cotei totale a contribuţiilor sociale obligatorii de la 39,25% la 37,25%, reducerea numărului contribuţiilor sociale de la 6 la 3. De asemenea, salariul minim brut pe ţară va creşte de la 1.450 de lei la 1.900 de lei începând cu 1 ianuarie 2018.

O altă măsură se referă la majorarea nivelului salariului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală: de la 1500 lei (în prezent) la 1950 lei – limita până la care deducerile se acordă în sumă fixă, în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinere; de la la 3000 lei (în prezent) la 3600 lei - limita maximă până la care deducerile se acordă în mod degresiv. Pentru salariaţii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acordă deduceri personale.

Totodată, Guvernul are în vedere majorarea numărului microîntreprinderilor care vor plăti impozit de 1% pe veniturile realizate, prin creşterea plafonului de încadrare ca microîntreprindere de la 500.000 de euro la 1 milion de euro. În prezent, IMM-urile care realizează cifra de afaceri între 500.000 de euro şi 1 milion de euro plătesc impozit de 16% pe profit.

 

Cinci categorii de angajați vor resimți din plin transferul contribuțiilor sociale

Consecințele revoluției fiscale făcute peste noapte

BNS: Guvernul vrea să dezbine sindicatele cu metode KGB-iste

Codul fiscal. Sindicatele anunță noi proteste

Victime sigure: Pentru 100.000 de români salariul net scade în mod sigur

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri