Iohannis a promulgat legea care permite donarea bunurilor din dotarea forțelor de apărare unor state aliate

Data publicării:
O cutie este încărcată într-un avon Hercules.
Legea care permite donarea bunurilor din dotarea forțelor de apărare unor state aliate a fost aprobată. Foto: Sabin Cîrstoveanu/Inquam Photos

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea legii care va permite donarea unor bunuri ale forțelor de apărare ale României altor state, un proiect care a apărut în contextul războiului din Ucraina, informează Agerpres.

Ordonanța care modifică modul în care pot fi folosite produsele din rezervele instituțiilor de apărare națională a fost adoptată de Guvern, anul trecut.

Atunci, Executivul arăta că măsura este necesară pentru ca România să poată sprijini Ucraina.

"Decizia Executivului a fost determinată de efectele invaziei militare a Federației Ruse asupra Ucrainei, având în vedere necesitatea realizării unor fluxuri de aprovizionare cu produse utile susținerii efortului concentrat de apărare și consolidării rezilienței statelor membre NATO", a precizat atunci Guvernul într-un comunicat.

Potrivit textului legii, "forțele destinate apărării naționale pot face donații de produse din rezervele proprii, în starea în care se află".

Este vorba despre rezervele Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază și Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Potrivit expunerii de motive a actului normativ, donarea unor astfel de bunuri se va realiza doar ca urmare a solicitărilor statelor aliate sau partenere, adresate instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în condiţiile în care există sau pot fi asigurate fondurile necesare pentru împrospătarea rezervelor proprii ale forţelor destinate apărării naţionale.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri